Istraživanje pronašlo vezu između COVID-19 i endoftalmitisa

Dioptrija.hr
Istraživanje pronašlo vezu između COVID-19 i endoftalmitisa

Američka oftalmološka akademija izdala je priopćenje u kojem povezuju razvoj endoftalmitisa s COVID-19. Poveznica je primijećena kod 3 pacijenta, a znanstvenici i dalje traže kako su dva problema povezana.

konjuktivitis - jedan od simptoma koronavirusa
Photo by Subin – Pexels.com

U priopćenju se navodi da je u samo 2 mjeseca kod 3 osobe dijagnosticiran keratitis koji se razvio u endoftalmitis – koji je rezultirao gubitkom vida. Jedan je pacijent i ostao bez oka, a sva trojica su bili pozitivni na koronavirus.

Iako još nije definirano kako su bolesti povezane, istraživači potiču medicinsku zajednicu da uzmu zdravlje očiju u obzir pri propisivanju antiinfektivne terapije, prenosi Ophthalmology Times.

Optical Express

Znanstvenici također navode da iako dokazi ne pokazuju direktnu korelaciju između koronavirusa i infekcije oka, ekstremno je rijetko da se keratitis ovako brzo razvije i endoftalmitis.

Što liječnici misle o poveznici između endoftalmitisa i COVID-19?

Amilia Schrier, doktorica i profesorica oftalmologije na Medicinskom učilištu Zucker, navodi da iako nema direktne korelacije, ne može se isključiti povezanost s koronavirusom.

U istraživanju iz 2012., samo 27 od 9934 oka u 15 godina su razvili endoftalmitis od keratitisa“, rekla je profesorica Schrier.

Isto je potvrdila i doktorica Sonal S. Tuli koja, za razliku od dr. Schrier, nije bila uključena u istraživanje. “Istraživanje ne sugerira da COVID-19 uzrokuje endoftalmitis, no postoji neka veza između dvoje.

Dr. Tuli je objasnila da je možda postojao neki prethodni problem zbog kojeg su pacijenti bili izloženiji COVID-19. Isto su tako možda bili izloženiji infekciji oka zbog nekog drugog problema.

Isto je tako moguće da zbog velikog broja slučajeva ovo nije veza, već slučajnost” rekla je dr. Tuli.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci