Što su vizualne aure i skotomi?

Dioptrija.hr
Što su vizualne aure i skotomi?

Vizualne aure su vrsta neurološkog deficita koji je poznat svakom liječniku. Iako prethode migrenama ili epileptičkim napadima, aura se smatra simptomom, a ne medicinskim stanjem kao takvim.

Termini poput vizualnih skotoma ili amaurosis fugax također predstavljaju poremećaje vida, no oni ne prethode migrenama ili epileptičkim napadima te su povezani s drugim vrstama patologije.

Postoje razlike koje se moraju uzeti u obzir prilikom pregleda jer se neki od simptoma preklapaju. Iz tog razloga, kada se pacijent žali na vizualnu auru ili skotom potrebna je cjelovita evaluacija te se nikako ne smije pretpostaviti da se radi samo o migrenama. Razumijevanje različitih vrsta aura i skotoma te mehanizam njihova pojavljivanja omogućava liječniku uzroke te odabir metoda testiranja primjerenih za nastavak liječenja.

Optical Express

Što su vizualne aure i skotomi?

Vizualne aure i skotomi nisu zamagljenja. Vizualna aura je kratkotrajna ili dugotrajna vizualna percepcijska smetnja koja se doživljava uz migrene ili epileptičke napade koji mogu potjecati iz mrežnice ili okcipitalnog korteksa. Vizualne promjene koje pacijenti opisuju su zamagljenje. Aura se može definirati kao pozitivna (viđenje nečega čega nema) ili negativna (ne viđenje nečega čega ima). Također, slika može biti i iskrivljena. Vizualne aure mogu biti kratkotrajne (nekoliko sekundi) ili dugotrajne (nekoliko mjeseci), te se mogu pojavljivati uz glavobolje i ostale tipove aura poput vrtoglavice, utrnjenost i afaziju.

Definicija vizualnog skotoma je slična onoj vizualne aure. Razlike uključuju migrene i napade, no pojam je više povezan uz ishemiju, retinalne degeneracije ili upale te ostale neurološke poremećaje. Kod vizualnih skotoma, primarna patogeneza može se pojaviti na razini receptora, retinalnih arterija, cilijarnih arterija, optičkog živca i drugih povezanih tkiva. Aure vezane uz migrene ne povezuju se s patologijom određenih tkiva kao niti s očekivanjem deficita, no postoji povećani rizik od moždanog udara.

Retinalni razlozi

Aura koja potječe od mrežnice pojavit će se samostalno u obliku vizualnog deficita koji može biti pozitivan ili negativan. Na razini mrežnice, formirani objekti ne postoje. Aura na razini mrežnice je vrlo vjerojatno jednostrana. Ta jednostranost je vrlo važna kako bismo auru pripisali problemima s mrežnicom. U prosjeku, retinalna aura traje do jednog sata. Obično je embolična, a rijetko migrenska.

Negativna vizualna aura smatra se sekundarnom pojavom embolizacije i obično se odnosi na amaurosis fugax. Izostanak vida se može ili ne mora širiti vidnim poljem. Retinalna migrena može rezultirati istim tipom vizualnog deficita (negativne aure), no pozitivan skotom ili sljepoća su također mogući. Embolija također može, a i ne mora biti povezana s glavoboljom.

Retinalna ishemija je vjerojatnija kod starijih osoba s poviješću kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije. Mlađi pacijenti bez povijesti kardiovaskularnih bolesti češće boluju od migrena.

Skotomi koji nisu povezani s mrežnicom mogu se javiti na razini fotoreceptora/RPE. U mirnom stanju mrežnica je depolarizirana. To stanje zahtijeva energiju. RPE može biti povezana s proizvodnjom energije, što može rezultirati lokaliziranim područjima konstantne hiperpolarizacije zahvaćenih čunjića i štapića. Kao rezultat, pojavljuje se konstantno svjetlucanje koje može trajati mjesecima pa i godinama. Pozitivni dugotrajni svjetlucajući skotomi pojavljuju se uz stanja poput retinopatije povezane s karcinomom, retinitisa pigmentose ili drugih retinalnih degeneracija ili upala.

Bolest optičkog živca

Na razini optičkog živca, gubitak vida bez migrena može se pojaviti u slučajevima poremećaja povezanih s centralnim retinalnim arterijama ili posteriornom arterijskom bolešću.

U pravilu, optički živac proizvodi neformirane skotome koji su negativni, rijetko pozitivni. Embolička bolest koja blokira centralnu retinalnu arteriju proizvodi negativan skotom. Deficit se može pojaviti na nekoliko sekundi ili do 20-30 minuta. Iako su liječnici skloni ovu vrstu skotoma pripisati emboliji, trebali bi imati na umu i arterije, gdje bi patogeneza mogla uključivati vidnu arteriju ili neku od njezinih ogranaka.

Vertebrobazilarna disfunkcija

Poremećaji u vertebrobazilarnoj cirkulaciji mogu uzrokovati negativne bilateralne skotome, no u nekim slučajevima i pozitivne. Pozitivan vizualni fenomen često se opisuje kao „padajući snijeg kroz zraku svjetlosti“. Može trajati nekoliko minuta ili duže, a može biti i povezan s ostalim vertebrobazilarnim znakovima poput smanjene pažnje, tinitusa ili vrtoglavice.

Utjecaj cerebralnih hemisfera

Tipično, vizualna aura koja se pojavljuje kao rezultat moždanog oštećenja obično je povezana s embolijom, migrenama ili epileptičkim napadima. Kortikalna aura je obično bilateralna te može trajati od nekoliko sekundi do sat vremena. Ovisno o lokaciji na moždanoj kori, aura će zauzimati razmjere tog vizualnog polja.

Pročitajte sljedeće:
Bolesti oka – uzroci, simptomi i liječenje
Bolesti oka povezane su s problemima pamćenja

Ocjena članka:

2.63 / 5 8
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci