Dijabetička retinopatija - uzroci, simptomi i liječenje

Dioptrija.hr
Dijabetička retinopatija - uzroci, simptomi i liječenje

Dijabetička retinopatija je najčešća bolest oka kod osoba koje imaju dijabetes duže vrijeme – postaje vrlo opasna, ukoliko se ne liječi te se povećava rizik od sljepoće. Rizik od sljepoće je kod dijabetičara viši 10-20 puta nego kod osoba koje ne boluju od dijabetesa.

Dijabetička retinopatija zahvaća sve dijelova oka

Taj metabolički poremećaj zahvaća sve dijelove oka, ali najviše mrežnicu koja je bogata mrežom sitnih krvnih žilica koje su najpodložnije oštećenju. Sama bolest nastaje zbog veće razine šećera u krvi.

Optical Express

Šećer oštećuje male krvne žile u brojnim organima, pa tako i u oku te dolazi do pucanja istih i gubitka protoka krvi u neke dijelove mrežnice.

Često ne mora imati rane simptome, čak i kod makularnog edema kod kojega može doći do brzog gubitka vida ne mora imati simptome neko vrijeme. Kod makularnog edema obično ljudi primijete zamućen vid koji može varirati tijekom dana, teškoće pri čitanju ili vožnji automobila.

Dijabetička retinopatija razvija se s godinama te kada se šećer u krvi i krvni tlak ne kontroliraju koliko bi trebali. Sve osobe koje pate od dijabetesa trebale bi napraviti pregled očiju sa širenjem zjenica – skijaskopiju – barem jednom godišnje.

Kako se otkriva dijabetička retinopatija na pregledu?

Dijabetička retinopatija najčešće se otkriva za vrijeme detaljnog pregleda oka, koji uključuje mjerenje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg segmenta oka na biomikroskopu i pregled fundusa (očne pozadine u midrijazi) tj. nakon širenja zjenica.

U općim oftalmološkim ambulantama se provodi digitalni retinalni screening ili biomikroskopija slit lampom kao screening program.

Na pregledu će oftalmolog na mrežnici gledati rane znakove bolesti kao što su:

• eksudacija iz krvnih žila
• edem mrežnice (npr. makularni edem)
• blijedi tvrdi depoziti na mrežnici (eksudati)- znak slabosti krvnih žila
• oštećenja živčanog tkiva (retinopatija)
• bilo koji znakovi promjena na krvnim žilama

Pregled se najčešće nadopunjuje OCT-om makule (optička koherentna tomografija) tj. snimanjem i analizom strukturnih promjena u makuli te FAG-om ( fluoresceinska angiografija) – snimanjem funkcionalnog stanja krvnih žila retine.

U ovoj pretrazi se snima prolaz kontrasta kroz krvne žile mrežnice. To omogućava liječniku da uoči eksudaciju iz krvnih žila.

Kada se pojavljuje dijabetička retinopatija?

Dijabetička retinopatija pojavljuja se kada je razina šećera u krvi povećana i utječe na krvne žile mrežnice. U nekim slučajevima te krvne žile će nateći (edem makule) te će se nakupljati tekućina koja istječe iz krvnih žila – to može dovesti do blagog ili težeg gubitka vida.

Tipovi dijabetičke retinopatije

 • Proliferativna retinopatija
 • Neproliferativna retinopatija
 • Dijabetička makulopatija

Simptomi dijabetičke retinopatije

Rani stadij ove bolesti može proći bez ikakvih simptoma i bolova. Vid se neće pogoršati sve dok bolest ne napreduje. Tipični simptomi dijabetičke retinopatije su:

Uzroci dijabetičke retinopatije

Dijabetička retinopatija uzrokovana je dugotrajnim povišenjem razine šećera u krvi. S vremenom, visoka razina šećera u krvi može oslabiti i štetiti male krvne žile unutar mrežnice, što će uzrokovati krvarenje, izljev tekućine iz žila ili čak oticanje mrežnice.

Nakon toga, mrežnica ostaje bez kisika, i abnormalne žile mogu narasti. Održavanje normalne razine šećera u krvi može smanjiti rizik od pojave dijabetičke retinopatije.

Koliki su izgledi da obolite od dijabetičke retinopatije?

Ukoliko se prepoznajete u jednom od ovih znakova, obavezno otiđite oftalmologu:

 • ne kontrolirate razinu šećera u krvi
 • imate proteine u urinu
 • visoki krvi tlak
 • imate dijabetes
 • povišene masnoće u krvi

Prevencija dijabetičke retinopatije

Rizik od razvijanja dijabetičke retinopatije može se smanjiti redovnim pregledom, redovnom kontrolom razine šećera u krvi, redovnom kontrolom masnoća u krvi, redovnom kontrolom dijabetesa te kontrolom ketona u urinu.

Stadiji dijabetičke retinopatije

Neproliferativna retinopatija 

Arterije mrežnice postaju oslabljene i počinju propuštati plazmu i krvne stanice, zbog čega nastaju sitna, točkasta krvarenja i eksudati na retini.

Proliferativna retinopatija

Smanjene opskrbe mrežnice kisikom i posljedične ishemije, stvaraju se nove krvne žile lošije kvalitete što vodi u ozbiljnija stanja, poput opsežnih krvarenja na retini s posljedičnim krvarenjem u staklovinu ( hemoftalmus) te u najozbiljniju komplikaciju poput ablacije retine i proliferativne vitreoretinopatije.

Liječenje dijabetičke retinopatije

Metode liječenja dijabetičke retinopatije ne liječe bolest i neće vratiti vid, već samo sprječavaju daljnje komplikacije i napredovanje gubitka vida.

Zbog toga je naglasak na prevenciji njenog nastanka dobrom regulacijom glukoze u krvi i screeningom radi otkrivanja bolesti u početnoj fazi kako bi se ranim liječenjem spriječilo pogoršanje bolesti i izbjegao nastanak ozbiljnijih komplikacija.

Postoje tri načina liječenja dijabetičke retinopatije:

• Laserska fotokoagulacija retine
• Intravitrealne injekcije u oko
• PPV – pars plana vitrektomija

dijabetička retinopatija - Fran Drobec

Autor: Fran Drobec, M.Sc.Optom, Optical Express

Otkrijte na vrijeme makularnu degeneraciju, dijabetičku retinopatiju, glaukom i ostale bolesti mrežnice i vidnog živca. Prijavite se na OCT pregled u Optical Express, na broj telefona 015625450.

Pročitajte sljedeće:

Očni problemi koje uzrokuje dijabetes!

Ocjena članka:

4.25 / 5 4
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci