Prva uspješna implantacija umjetne rožnice

Dioptrija.hr
Prva uspješna implantacija umjetne rožnice

78-godišnji slijepac, Jamal Furani iz Haife, vratio je vid nakon što su mu ugrađene umjetne rožnice koju je razvio CorNeat Vision, objavila je tvrtka za biomimetičke implantate. To je bio prvi takav uspješan implantat.

Umjetnu rožnicu, koja se uklapa u očni zid, početkom ovog mjeseca ugradio je prof. Irit Bahar, ravnatelj oftalmološkog odjela Medicinskog centra Rabin u Izraelu. Nakon uklanjanja zavoja, gospodin Furani je uspio pročitati tekst i prepoznati članove obitelji, navodi se u tekstu početkom ovog mjeseca.

Umjetne rožnice
Izvor: YouTube

Furnai, koji je patio i od drugih bolesti, imao je oštećenu rožnicu, što je uzrokovalo cijelo desetljeće gubitkom vida i definirajući ga kao pravno slijepog.

Optical Express

Umjetne rožnice

CorNeatov proizvod, izrađen od 100% sintetičkog, nerazgradivog poroznog materijala, zamjenjuje ožiljke ili deformirane rožnice i ne zahtijeva donatorsko tkivo. Koristi staničnu tehnologiju i kemijski inženjering nanorazmjera kako bi oponašao postojeće stanično okruženje. Kad se ugradi, materijal se integrira sa živim tkivom i potiče staničnu proliferaciju, što dovodi do još veće integracije. Stoga implantat ne izaziva nepovoljan odgovor imunološkog sustava, rekli su iz tvrtke.

umjetne rožnice
Izvor: YouTube

Bolesti rožnice čine drugi vodeći uzrok sljepoće u većini zemalja u razvoju, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da oko 2 milijuna pacijenata godišnje pati od sljepoće rožnice.

“Otkrivanje ovog prvog ugrađenog oka i boravak u toj sobi, u tom trenutku, bilo je nadrealno”, rekao je dr. Gilad Litvin, suosnivač CorNeat Visiona, glavni liječnik i izumitelj CorNeat KPro-a. “Nakon godina mukotrpnog rada, vidjevši kako je kolega s lakoćom ugrađivao CorNeat KPro i svjedočeći kako se čovjeku vraća vid sljedeći dan bilo je dirljivo, u sobi je bilo puno suza. Ovo je izuzetno važna prekretnica za CorNeat Vision. ”

Postupak implantacije prilično je jednostavan i traje manje od sat vremena, objavila je tvrtka u YouTube videu.

Ukupno je 10 pacijenata odobreno za implantaciju umjetne rožnice za kliničko ispitivanje u Medicinskom centru Rabin u Izraelu, a dva dodatna mjesta planiraju se otvoriti ovog mjeseca u Kanadi i šest drugih u različitim fazama postupka odobrenja u Francuskoj, SAD-u i Nizozemskoj, rekao je Almog Aley-Raz, suosnivač CorNeat Visiona, glavni izvršni direktor i potpredsjednik za istraživanje i razvoj.

Prvo ispitivanje uključuje slijepe pacijente koji nisu prikladni kandidati ili su pali u jednoj ili više transplantacija rožnice, dodao je.

Osnovan 2015. godine sa sjedištem u Ra’anani, CorNeat je razvio i CorNeat EverPatch, sintetički nerazgradivi skleralni flaster i CorNeat eShunt, uređaj za odvod glaukoma. Prema bazi podataka Start-Up Nation Central, tvrtka je do danas prikupila 12,3 milijuna dolara od investitora.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci