Operacija oka - britanski kirurzi izveli prvu robotsku operaciju oka

Dioptrija.hr
Operacija oka - britanski kirurzi izveli prvu robotsku operaciju oka

Britanski su kirurzi izveli prvu robotsku operaciju unutar oka te potencijalno revolucionalizirali način na koji se mogu tretirati očna stanja. Pacijent William Beaver (70) govori kako mu se vid vratio nakon zahvata. Zahvat su obavljali kirurzi bolnice John Radcliffe. Nakon završetka zahvata, profesor Rober MacLaren govori kako nema sumnje da su upravo svjedočili primjeru operacije oka budućnosti.

Trenutna tehnologija operacija oka s laserima i mikroskopima dopušta nam da pratimo bolesti mrežnice na mikroskopskoj razini, no s robotskim sistemom otvara se novo poglavlje očnih operacija koje se trenutno ne mogu izvoditi. Zahvat je bio potreban jer je pacijent imao membranu preko mrežnice koja ju je skupljala u nepravilan položaj. Membrana je bila tanka oko stotinke milimetra te ju je trebalo otkloniti bez oštećenja mrežnice.

Kirurzi obično to rade tako da uspore svoj puls te broje pokrete između otkucaja srca, no robot to može učiniti mnogo lakše. Eksperti tvrde kako robot može omogućiti nove, visoko precizne zahvate bez ljudske ruke. Kirurzi su koristili joystick i touchscreen kako bi kontrolirali robota, prativši njegov napredak kroz operacijski mikroskop, a značajni pokreti joysticka su rezultirali sitnim pokretima robota.

Optical Express

To je prvi puta da je sprava postigla trodimenzionalnu preciznost potrebnu da operira unutar ljudskog oka.  Profesor MacLaren kaže kako će ovo pomoći u razvitku novih kirurških tretmana za sljepoću, poput genske terapije ili terapije matičnim stanicama, koje trebaju biti umetnute ispod mrežnice s visokim stupnjem preciznosti.

Probne robotičke operacije uključuju 12 pacijenata s operacijama visoke kompleksnosti. U prvom dijelu, robot je korišten da skine membrane s osjetljivih mrežnica bez da ih ošteti. Ako taj dio bude uspješan, kao što je bio do sada, druga faza će procjenjivati kako robot može smjestiti sitnu iglu ispod mrežnice i injektirati tekućinu kroz nju. Eksperti tvrde kako će to dovesti do korištenja robota u genskoj terapiji, novom tretmanu za sljepoću koji je već isproban u nekoliko centara diljem svijeta.

Izvor: http://www.stuff.co.nz

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci