Oftalmologija: 5 vrlo važnih otkrića

Dioptrija.hr
Oftalmologija: 5 vrlo važnih otkrića

Donosimo vam neke od najvažnijih tehnoloških inovacija i otkrića u posljednjih 12 mjeseci koje vam oftalmologija može ponuditi za bolju budućnost.

oftalmologijaOftalmologija: Točna dijagnostika s AI

Iznimno istraživanje o zdravlju očiju objavljeno u časopisu Nature Medicine pokazalo je da program umjetne inteligencije (AI) može donijeti ispravnu odluku u dijagnostici za više od 50 očnih bolesti s 94 posto točnosti.

Ovo odgovara vodećim svjetskim stručnjacima.  Sustav DeepMind mogao bi unijeti revoluciju u dijagnostiku, omogućujući zdravstvenim radnicima da ranije uoče stanja i daju prednost pacijentima s najtežim bolestima prije nego što nastupi nepovratna šteta.

Optical Express

Pearse Keane, oftalmolog u londonskoj Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust i klinički znanstvenik sa Sveučilišnog koledža u Londonu, Institut za oftalmologiju, rekao je: Broj pregleda oči koje izvodimo raste brzinom puno bržom nego što to ljudski stručnjaci mogu izvesti.

Postoji rizik da to može dovesti do kašnjenja u dijagnozi i liječenju bolesti opasnih za vid, što može biti pogubno za pacijente.

„Tehnologija AI koju razvijamo dizajnirana je za davanje prioriteta pacijentima koje treba hitno pregledati i liječiti liječnik ili stručnjak za njegu očiju. Ako možemo rano dijagnosticirati i liječiti, to nam daje najbolje šanse da spasimo vid ljudima. Daljnjim istraživanjima to bi moglo dovesti do veće dosljednosti i kvalitete skrbi za pacijente s očnim problemima u budućnosti. ”

 

Oftalmologija: Robotska operacija oka

Prvo istraživanje vezano za zdravlje očiju koje je utvrdilo mogu li roboti moći sigurno i učinkovito obaviti operaciju oka, proglašeno je uspješnim.

Provedeno u bolnici John Radcliffe iz Oxforda, u studiji je sudjelovalo 12 pacijenata. Šestorica su primila kirurški zahvat uz pomoć robota, a preostalih šest standardnih ručnih operacija uklanjanja membrane sa stražnjeg dijela oka. Koristeći robota, kirurg je mogao izvesti postupak jednako učinkovito ili bolje nego kod tradicionalnog ručnog pristupa.

U drugoj fazi ispitivanja, tim je koristio robota za umetanje fine igle ispod mrežnice za otapanje krvi kod tri pacijenta koji su imali dobnu degeneraciju makule. Kao rezultat toga, svi su doživjeli poboljšanje vida. Robert MacLaren, profesor oftalmologije, kaže: “Ovo je veliki pomak za osjetljivu i tehnički tešku operaciju, koja bi s vremenom trebala značajno poboljšati kvalitetu i sigurnost ove vrste operacija.”

 

 

Oftalmologija: Lako liječenje bez bolova uz smanjenje troškova

Jednostavno, sigurno, bezbolno lasersko liječenje ne samo da djeluje bolje od kapi za oči u sprečavanju pogoršanja glaukoma, već bi moglo uštedjeti i desetke milijuna funti godišnje, prema istraživanju u Očnoj bolnici Moorfields i UCL Institute of Ophthalmology.

Rezultati bi potencijalno mogli poboljšati globalno liječenje glaukoma, a istovremeno uštedjeti do 1,5 milijuna funti godišnje na troškovima liječenja za novootkrivene pacijente. Ako se pokaže da je liječenje jednako učinkovito kod prethodno dijagnosticiranih pacijenata, Moorfields procjenjuje da bi godišnja ušteda mogla doseći i do 250 milijuna funti.

Izvješteno u The Lancetu, trogodišnje je ispitivanje najveće ikad takve vrste. Uključilo je 718 pacijenata, novo dijagnosticiranih glaukomom ili očnom hipertenzijom.

Pacijenti koji su primali lasersku terapiju redovnije su postizali ciljani očni tlak od onih koji imaju standardne kapi za oči. Laserski bolesnici također su rjeđe trebali liječenje glaukoma i katarakte.

oftalmologija

Oftalmologija: Genska terapija za popunjavanje terapijskog vakuuma

Prva genska terapija nasljedne sljepoće predstavlja potencijalni trijumf za istraživanje mrežnice i očiju, ali generira opsežne globalne kontroverze. Nedavno odobren za upotrebu u Europi, imao je početnu cijenu u SAD-u od 850 000 USD, što ga čini jednim od najskupljih tretmana na svijetu.

Luxturna može vratiti vid ljudima s rijetkom genetskom mutacijom RPE65 koja uzrokuje progresivan gubitak vida koji započinje u djetinjstvu. Gen RPE65 pruža upute za stvaranje proteina koji je neophodan za normalan vid. Većina pacijenata je slijepa kad postanu odrasli. Ne postoji drugi način liječenja bolesti. Liječenje se sastoji od injekcija gena RPE65 u mrežnicu.

Procjenjuje se da je 337 ljudi u Velikoj Britaniji naslijedilo bolest mrežnice. Procjenjuje se da mutacije u obje kopije gena RPE65 utječu na otprilike jednu od 200 000 osoba.

Doktor David Rind, s američkog Instituta za klinički i ekonomski pregled, kaže: „Iako su dokazi jasni, terapija poboljšava vid pacijentima tijekom nekoliko godina, dugoročno trajanje ove koristi ostaje nepoznato. Pod pretpostavkom deset do dvadeset godina korisnog razdoblja, lijek ne udovoljava standardnim pragovima isplativosti. ”

 

Oftalmologija: Bioničko oko

Petogodišnje istraživanje bioničkog oka koje je testiralo pet pacijenata s malo ili nimalo vida označava veliki korak naprijed u istraživanju zdravlja očiju, prema preliminarnim izvješćima.

No, istraživači naglašavaju da su daleko od postizanja pune vizije za svoje subjekte istraživanja. Na primjer, pacijent može vidjeti predmet, a da ne zna je li to šalica ili lopta.

William Bossing, docent za neurokirurgiju na Medicinskom fakultetu Baylor u Houstonu u Teksasu, kaže da je istraživanje osmišljeno kako bi se poboljšalo optimalno sučelje između Orionovog bioničkog oka i mozga kako bi sudionici istraživanja mogli vidjeti forme i oblike.

Kirurški implantiran u mozak, Orion uključuje kameru postavljenu na par naočala za hvatanje slike. Dostavlja obrasce stimulacije izravno u vizualni dio mozga; drugim riječima, može zaobići slomljene optičke živce.

Daniel Yoshor, profesor neurokirurgije u Bayloru, objašnjava: Kad razmišljate o vidu, mislite na oči, no većina posla obavlja se u mozgu. Impulsi svjetlosti projicirani na mrežnicu pretvaraju se u neuronske signale koji se prenose duž optičkog živca u dijelove mozga. “

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci