Poboljšava li nošenje naočala vid?

Dioptrija.hr
Poboljšava li nošenje naočala vid?

Nošenje naočala ima brojne prednosti, uključujući ispravljanje vida i zaštitu očiju od UV svjetla. Ako dobro brinete o svojim naočalama, mogu trajati godinama. Ako ste nedavno počeli nositi naočale, evo što biste trebali znati o svom vidu.

Oe lifestyle 11

Hoće li naočale poboljšati vaš vid?

Nošenje naočala pomoći će poboljšati vaš vid samo kada ih nosite cijelo vrijeme. Ako želite da vam se vid poboljša bez nošenja naočala, morat ćete liječiti temeljni uzrok problema s očima. Vaše će naočale ispraviti vid samo na temelju postojećeg recepta. Kada ih uklonite, vaš se vid vraća u normalu. Najbolja stvar je što vam naočale mogu ispraviti vid na 20/20 ili bolje, ovisno o vašim očima.

Na primjer, vid od 20/70 do 20/160 kada nosite naočale može značiti da imate slab vid. U takvoj situaciji možda će vam trebati posebne leće ili dodatni koraci za poboljšanje vida. U nekim slučajevima, presbiopija može uzrokovati pogoršanje vida kako starite. Česti sveobuhvatni pregledi očiju neophodni su jer vam pomažu da dobijete pomoć prije nego što se simptomi pogoršaju.

Hoće li vam se vid pogoršati ako ne nosite naočale?

Ne nošenje naočala neće oštetiti vaše oči; međutim, može uzrokovati ponavljanje simptoma gubitka vida. Neki uobičajeni simptomi dalekovidnosti uključuju umor očiju, glavobolje i uznemirenost. Ako ste koristili naočale, vjerojatno ste primijetili da su ovi simptomi nestali. Međutim, nenošenje naočala može uzrokovati ponovno pojavljivanje problema s očima.

Ako ne želite da se simptomi ponove, najbolje je nositi naočale prema preporukama liječnika. Vaš recept će često uključivati ​​učestalost nošenja nakon pregleda oka. Ne biste se trebali brinuti ako ne možete stalno nositi naočale jer možda nećete morati. Ako ste se pitali poboljšava li vam nošenje naočala vid, odgovor je da to čine. Međutim, nema naznaka da utječu na vaše fizičko oko ili izvor simptoma gubitka vida.

očale-eyes

Naočale - koje leće izabrati i zašto?

Izbor je između 2 glavne vrste leća: multifokalne i progresivne naočalne leće.

Multifokalne naočalne leće služe za ispravljanje presbiopije, prirodnog smanjenja oštrine vida kod fokusiranja objekata u blizini, koje dolazi s godinama. Bifokali omogućuju korekciju vida za čitanje, na donjoj polovici naočalne leće, i korekciju vida za gledanje na daljinu, na gornjoj polovici naočalne leće.

Progresivne naočalne leće funkcioniraju na isti način kao i bifokali; međutim, ove naočalne leće imaju blagi nevidljivi prijelaz između područja za gledanje u daljinu i na blizu, umjesto vidljive linije koja dijeli naočalnu leću na dva područja fokusa. Dok nevidljivi prijelaz kod progresivne naočalne leće može biti estetski ugodniji, područja fokusa su relativno mala, jer se veća površina naočalne leće koristi za prijelazno područje.

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci