PROMO

Koja je najbolja otopina za kontaktne leće?

Dioptrija.hr
Koja je najbolja otopina za kontaktne leće?

Ukoliko ste ikada nosili leće, zasigurno znate da postoji veliki broj različitih otopina za kontaktne leće, a koriste se za čuvanje, dezinfekciju i ispiranje leća. Redovitim korištenjem otopina i samo nošenje leća će vam biti ugodnije.

Otopina za kontaktne lece

Iznimno je važno izabrati kvalitetnu otopinu za leće, ali i da otopina za kontaktne leće najviše odgovara potrebama osobe koja ju koristi. Možete se posavjetovati i sa svojim oftalmologom.

Vrste otopina za kontaktne leće

Postoje dvije vrste otopina za kontaktne leće - višenamjenske otopine za kontaktne leće i otopine na bazi vodikovog peroksida. 

Višenamjenska otopina za kontaktne leće

Višenamjenska otopina za kontaktne leće koristi se za čišćenje i dezinfekciju kontaktnih leća jednostavnom metodom ispiranja i pohrane, poznata i pod nazivom no rub (ne trebate trljati leće kako biste uklonili prljavštinu).

Ipak, preporučuje se trljanje u trajanju od desetak sekundi i kada koristite višenamjensku otopinu za kontaktne leće. Trenutno su takve otopine najpopularnije za čišćenje i dezinfekciju leća. 

Otopina za kontaktne leće na bazi vodikovog peroksida

Kod korištenja ove otopine na bazi vodikovog peroksida potreban je još jedan dodatan korak - naime, prvo svoje leće morate očistiti posebnom otopinom za čišćenje ili slanom otopinom.

Otopinu na bazi vodikovog peroksida morate prije dezinfekcije i samog nošenja leća neutralizirati, jer je vodikov peroksid opasan za vaše oči. Također, ova otopina ne sadrži konzervanse. 

Otopina za tvrde i meke kontaktne leće

Postoje i otopina za tvrde i polutvrde kontaktne leće koje se razlikuju od otopina za meke kontaktne leće. 

Otopina za tvrde i polutvrde kontaktne leće

Ove otopine sadrže neionski surfaktant, deterdžent poloksamer koji će očistiti naslage, a neće utjecati na strukturu kontaktne leće. 

Otopina za meke kontaktne leće

Otopine za meke kontaktne leće sadrže hijaluronsku kiselinu te poboljšavaju vlaženje leća i udobnost nošenja. Jedna od njih je i Proculin® Soft Lens višenamjenska otopina, koja sadrži natrijev hijaluronat, a on poboljšava vlaženje leća i povećava podnošljivost nošenja leća zbog svojih viskozno-elastičnih svojstava. 

Ova otopina za kontaktne leće vlaži leće ne samo nakon stavljanja, već i tijekom dana i to zbog svoga svojstva zaključavanja vodeSmanjuje nadraženost očiju i suhoću

Proculin native

Kako se koristi Proculin® Soft Lens otopina za kontaktne leće?

Operite ruke

Prije nego izvadite leće iz očiju ili kutijice obavezno operite ruke i osušite ih čistim ručnikom.

Čišćenje i ispiranje kontaktnih leća

Nakon što ih izvadite iz kutijice, očistite leće s nekoliko kapi otopine. Leću stavite na dlan jedne ruke i nježno je trljajte kažiprstom druge ruke 10 do 15 sekundi kako biste je potpuno očistili. Nakon toga, leću isperite otopinom. 

Dezinfekcija kontaktnih leća

Kako biste ih dezinficirali, stavite leće u kutijicu za leće napunjenu svježom otopinom Proculin® Soft Lens i ostavite ih tako najmanje 6 sati. Nakon dezinfekcije, uklonite leće iz kutijice, isperite ih otopinom i stavite ih u oči. 

Otopinom isperite i kutijicu za leće. Nemojte dirati vrh kapaljke na bočici kako ne biste onečistili otopinu. Bočicu držite čvrsto zatvorenom. 

Ukoliko su leće bile spremljene duže od sedam dana u kutijici za leće, prije nošenja ih je potrebno ponovno očistiti i dezinficirati. Mijenjate često kutijicu za leće. 

Koja je najbolja otopina za kontaktne leće?

Najbolja otopina za kontaktne leće je ona koja vama najviše odgovara i čija vam upotreba nije komplicirana. Koristite otopinu za kontaktne leće koja će vam temeljito očistiti leće kako biste izbjegli moguće upale i infekcije, te onu koja vam nošenje leća čini podnošljivim i udobnim.

Proculin® Soft Lens možete pronaći u različitim pakiranjima: pakiranje od 360 ml iznosi 79,31 kn te putno pakiranje od 100 ml, koje iznosi 36.95 kn. 

 

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci