PROMO

Koja je najbolja otopina za kontaktne leće?

Dioptrija.hr

Ukoliko ste ikada nosili leće, zasigurno znate da postoji veliki broj različitih otopina za kontaktne leće, a koriste se za čuvanje, dezinfekciju i ispiranje leća. Redovitim korištenjem otopina i samo nošenje leća će vam biti ugodnije.

Otopina za kontaktne lece

Iznimno je važno izabrati kvalitetnu otopinu za leće, ali i da otopina za kontaktne leće najviše odgovara potrebama osobe koja ju koristi. Možete se posavjetovati i sa svojim oftalmologom.

Vrste otopina za kontaktne leće

Postoje dvije vrste otopina za kontaktne leće - višenamjenske otopine za kontaktne leće i otopine na bazi vodikovog peroksida. 

Višenamjenska otopina za kontaktne leće

Višenamjenska otopina za kontaktne leće koristi se za čišćenje i dezinfekciju kontaktnih leća jednostavnom metodom ispiranja i pohrane, poznata i pod nazivom no rub (ne trebate trljati leće kako biste uklonili prljavštinu).

Ipak, preporučuje se trljanje u trajanju od desetak sekundi i kada koristite višenamjensku otopinu za kontaktne leće. Trenutno su takve otopine najpopularnije za čišćenje i dezinfekciju leća. 

Otopina za kontaktne leće na bazi vodikovog peroksida

Kod korištenja ove otopine na bazi vodikovog peroksida potreban je još jedan dodatan korak - naime, prvo svoje leće morate očistiti posebnom otopinom za čišćenje ili slanom otopinom.

Otopinu na bazi vodikovog peroksida morate prije dezinfekcije i samog nošenja leća neutralizirati, jer je vodikov peroksid opasan za vaše oči. Također, ova otopina ne sadrži konzervanse. 

Otopina za tvrde i meke kontaktne leće

Postoje i otopina za tvrde i polutvrde kontaktne leće koje se razlikuju od otopina za meke kontaktne leće. 

Otopina za tvrde i polutvrde kontaktne leće

Ove otopine sadrže neionski surfaktant, deterdžent poloksamer koji će očistiti naslage, a neće utjecati na strukturu kontaktne leće. 

Otopina za meke kontaktne leće

Otopine za meke kontaktne leće sadrže hijaluronsku kiselinu te poboljšavaju vlaženje leća i udobnost nošenja. Jedna od njih je i Proculin® Soft Lens višenamjenska otopina, koja sadrži natrijev hijaluronat, a on poboljšava vlaženje leća i povećava podnošljivost nošenja leća zbog svojih viskozno-elastičnih svojstava. 

Ova otopina za kontaktne leće vlaži leće ne samo nakon stavljanja, već i tijekom dana i to zbog svoga svojstva zaključavanja vodeSmanjuje nadraženost očiju i suhoću

Proculin native

Kako se koristi Proculin® Soft Lens otopina za kontaktne leće?

Operite ruke

Prije nego izvadite leće iz očiju ili kutijice obavezno operite ruke i osušite ih čistim ručnikom.

Čišćenje i ispiranje kontaktnih leća

Nakon što ih izvadite iz kutijice, očistite leće s nekoliko kapi otopine. Leću stavite na dlan jedne ruke i nježno je trljajte kažiprstom druge ruke 10 do 15 sekundi kako biste je potpuno očistili. Nakon toga, leću isperite otopinom. 

Dezinfekcija kontaktnih leća

Kako biste ih dezinficirali, stavite leće u kutijicu za leće napunjenu svježom otopinom Proculin® Soft Lens i ostavite ih tako najmanje 6 sati. Nakon dezinfekcije, uklonite leće iz kutijice, isperite ih otopinom i stavite ih u oči. 

Otopinom isperite i kutijicu za leće. Nemojte dirati vrh kapaljke na bočici kako ne biste onečistili otopinu. Bočicu držite čvrsto zatvorenom. 

Ukoliko su leće bile spremljene duže od sedam dana u kutijici za leće, prije nošenja ih je potrebno ponovno očistiti i dezinficirati. Mijenjate često kutijicu za leće. 

Koja je najbolja otopina za kontaktne leće?

Najbolja otopina za kontaktne leće je ona koja vama najviše odgovara i čija vam upotreba nije komplicirana. Koristite otopinu za kontaktne leće koja će vam temeljito očistiti leće kako biste izbjegli moguće upale i infekcije, te onu koja vam nošenje leća čini podnošljivim i udobnim.

Proculin® Soft Lens možete pronaći u različitim pakiranjima: pakiranje od 360 ml iznosi 79,31 kn te putno pakiranje od 100 ml, koje iznosi 36.95 kn. 

 

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci