Zjenice - recite nam kolike su vam i reći ćemo vam što vam je!

Dioptrija.hr
Zjenice - recite nam kolike su vam i reći ćemo vam što vam je!

Što za zdravlje znači veličina zjenica? U slučaju ozljede glave i potresa mozga, primjerice, zjenice mogu dati odgovor doktoru o tome koliko je ozljeda teška i je li oštećen mozak.

★ Normalna rekacija zjenice na svjetlo i tamu

Postoje dvije glavne reakcije zjenica na svjetlo – direktna i indirektna.  Kada je svjetlo usmjereno u oko, najsnažnija reakcija je direktna i zjenica se smanjuje. Indirektna reakcija je kada drugo oko šalje poruku u testirano oko, govoreći mu da raširi zjenicu opet – jer je drugo oko još u mraku. Direktna reakcija zjenice na okolinu uvijek treba biti snažnija od indirektne.

Optical Express

Veličina zjenice – Testiranje

Pogledajte obje zjenice u normalno osvijetljenoj prostoriji kako biste dobili dojam o dvije stvari – koliko su velike ili male u normalnim okolnostima i jesu li otprilike iste veličine.

Zatamnite sobu i pričekajte jednu ili dvije minute kako bi se zjenice priviknule na temu. Očekivana rekacija je raširivanje obje zjenice kako bi propustile više svjetla.

❁ Upotrijebite malu ručnu svjetiljku (poput kemijske, nikako nemojte koristiti laser), i posvijetlite u jedno oko, ali ne i u drugo. Pripazite da svjetlo ne prijeđe u drugo oko.

Promatrajte zjenicu dok svijetlite u nju – trebala bi biti veća nego u normalno osvijetljenoj prostoriji (nemojte se zamariti s tim koliko bi veća trebala biti – to ovisi o puno faktora: koliko je soba zatamnjena, koliko je jaka svjetiljka, pijete li neke lijekove itd.).

Normalna reakcija zjenice na svjetlo je smanjivanje. Ova direktna reakcija je odgovor zjenice na zatamnjenu sobu i svjetlo koje je upereno u nju. Nakon što malo duže promatrate zjenicu pod svjetlom, malo će se opet povećati, i veličina će se malo mijenjati. To je normalno i očekivano.

Nakon što svjetlo upereno u to oko, zjenica će zadržati svoju manju veličinu i ne bi se trebala jako raširiti.

Ugasite svjetiljku i pričekajte par sekundi, kako bi se zjenice u tami vratile na svoju veličinu i testirajte drugo oko.

Zjenice ne reagiraju odmah, potrebno im je malo vremena kako bi se raširile i suzile.

Očekivani rezultat

Zjenice su jednake u veličini, jednako reagiraju na svjetlo – sužavanjem.

Neočekivani rezultat

Kao što smo već naveli, zjenice bi veličinom trebale biti jednake, okrugle, i reagirati na svjetlost i tamu. Direktna i indirektna reakcija bi također trebale biti jednake. Reakcija na svjetlo – direktna reakcija – bi uvijek trebala biti jača od drugog oka – indirektne reakcije.

Ukoliko primijetite drugačije ponašanje zjenica, to biste trebali shvatiti ozbiljno. Nejednake zjenice ili nejednaka reakcija na svjetlo ili tamu mogu biti razlog za brigu.
Vrlo mali postotak ljudi ima nejednake zjenice – i to stanje naziva se anizokorija, ali bi reakcije na svjetlo i tamu, direktne i indirektne trebale biti prisutne i jednake. Ukoliko ste naglo primijetili da su vam zjenice različite veličine – to je kod mnogih znak ozljede glave. Zjenice, čija se veličina razlikuje dva i više milimetara, bi trebale biti pregledane te se u tom slučaju obavezno javite svom liječniku.

Pročitajte sljedeće:

Kako ublažiti crvenilo oka? 10 savjeta za bistre i bijele oči

Ocjena članka:

3.00 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci