6 načina na koje artritis može utjecati na vaše oči

Dioptrija.hr
6 načina na koje artritis može utjecati na vaše oči

Pitate se kakve veze ima artritis s očima? Ista upala koja utječe na vaše zglobove može utjecati na vaše oči. Donosimo vam načine na koje artritis može utjecati na vaše oči i načine na koje možete zaštititi svoj vid. 

artritis može utjecati na vaše oči

6 načina na koje artritis može utjecati na vaše oči

Naše oko funkcionira kao mikrokozmos cijelog tijela skrivenog u malenoj kugli. Bilo koje upalno stanje koje utječe na kolagen – glavnu komponentu vezivnog tkiva (poput reumatskog artritisa) – može utjecati na bjeloočnicu i rožnicu, koji se gotovo u cjelosti sastoje od kolagena.

Optical Express

Donosimo vam 6 stanja koja su povezana s različitim oblicima artritisa, pa saznajte kako to artritis može utjecati na vaše oči:

Sindrom suhog oka

Oko, iz različitih razloga, ne može sadržati zdravu količinu suza. Primijetit ćete suhoću i osjećaj kao da imate pijesak u očima. Ovo stanje može pogađati osobe sa Sjogrenovim sindromom, reumatskim artritisom te sklerodermijom. Sindrom suhog oka je najčešća oftalmološka manifestacija reumatskog artitrisa. Žene su 9 puta češće od muškaraca pogođene ovim stanjem.

Saznajte kako liječiti sindrom suhoga oka.

Skleritis

Dubinska upalna promjena bjeloočnice, popraćena osjećajem povremene slabije ili čak jače boli u oku, ekstenzivnim suzenjem oka, crvenilom na bjeloočnici naziva se skleritis. Ovo stanje može pogoditi osobe s reumatskim artritisom, Wegenerovom granulomatozom te recidivirajućim polikondritisom.

Saznajte kako liječiti skleritis.

Uveitis

Uveitis je upala uvee, koja se nalazi između vanjskog sloja oka i unutarnjeg sloja oka. Karakterizira je bol, crvenilo, zamagljen vid i osjetljivost na svjetlo. Ukoliko se ne kontrolira, uveitis može dovesti do gubitka vida. Može pogoditi osobe s juvenilnim artritisom, ankilozantnim spondilitisom, psorijatičnim artritisom, reaktivnim artritisom te Behçetovim sindromom.

Ukoliko artritis držite pod kontrolom, rizik za ovo stanje se svakako smanjuje, međutim, primijetite li simptome uveitisa odmah kontaktirajte svog liječnika. Prvi korak u liječenju su obično kortikosteroidne kapi za oči. Ukoliko one ne pomognu, liječnik će vam vjerojatno prepisati oralno uzimanje kortikosteroida ili injekcije. Ukoliko je uzrok ovog stanja infekcija, vjerojatno će biti potrebni i antibiotici.

Retinalna vaskularna okluzija

Male krvne žilice koje hrane mrežnicu postanu začepljene; ovo je stanje slično infarktu ili moždanom udaru. Možete iskusiti gubitak vida, popust spuštanja zastora na vaše oči. Ukoliko je arterija začepljena, gubitak vida može se dogoditi iznenada i isto tako dolaziti i odlaziti. Ukoliko je vena začepljena, gubitka vida događat će se postepeno. Ovo stanje može pogoditi osobe s lupusom, sklerodermijom, Behçetovim sindromom, sarkoidozom, nodoznim poliarteritisom i primarnim vaskulitisom CNS-a.

Ukoliko je arterija začepljena, oštećenje vida može biti trajno te trenutno ne postoji liječenje koje bi povratilo vid osobi. Ukoliko se radi o veni, operacija laserom može pomoći pri smanjivanju otekline i oporavku vida.

Glaukom

Glaukom je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice najčešće povezan sa povišenim intraokularnim tlakom. Nakon katarakte to je najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Možete iskusiti bol, zamućen vid ili slijepe točke, haloe u bojama duge oko svjetla. U ranom stadiju, glaukom nema simptoma te može otkriti samo redovitom kontrolom vida.

Ovo stanje može pogoditi osobe s ankilozantnim spondilitisom, psorijatičnim artritisom i drugim tipovima upalnog artritisa. Glaukom može biti i simptom terapije kortikosteroidima u liječenju artritisa.

Saznajte kako liječiti glaukom.

Siva mrena ili katarakta

Katarakta ili očna (siva) mrena je primarni uzrok nastanka sljepoće u svijetu, može se najjednostavnije opisati kao zamućenje leće koja se nalazi u oku. Zbog sivobijele boje koja je karakteristična za kataraktu naziva se siva mrena.

Siva mrena, takozvana katarakta, ima svoje gradacije te ona može varirati od sasvim sitnog, jedva vidljivog zamućenja pa sve do potpune zamućenosti koja gotovo uopće ne dopušta protok svjetlosti u oko. Upravo zbog toga dolazi do zamućenja vida.

Ovo stanje može pogoditi osobe s reumatskim artritisom, ankilozantnim spondilitisom te psorijatičnim artritisom.

Saznajte kako liječiti sivu mrenu i kada je pravo vrijeme za operaciju sive mrene.

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci