8 namirnica koje čuvaju vaš vid prirodnim putem!

Dioptrija.hr
8 namirnica koje čuvaju vaš vid prirodnim putem!

Očuvanje dobrog vida jedan je od najvažnijih zdravstvenih prioriteta u našem suvremenom načinu života. Ono što mnogi ne znaju jest da pravilna prehrana može značajno pridonijeti zdravlju očiju i zaštiti od mnogih degenerativnih bolesti oka. Ovih 8 namirnica koje čuvaju vid sadrže ključne nutrijente koji djeluju kao prirodna zaštita za naše oči, pomažući im da se nose s dnevnim stresom i oštećenjima uzrokovanima slobodnim radikalima.

8 namirnica koje cuvaju vid

8 namirnica koje čuvaju vid prirodnim putem

1. Ribe - omega-3 masne kiseline za zdravlje mrežnice

Masne ribe poput lososa, tune, sardina i skuše predstavljaju pravi blagdanski stol za naše oči. Bogato su napunjene omega-3 masnim kiselinama, osobito dokosaheksaenskom kiselinom (DHA) i eikozapentaenskom kiselinom (EPA), koje igraju ključnu ulogu u razvoju vida i funkcioniranju mrežnice. Ove vrijedne masne kiseline pomažu u pravilnom funkcioniranju krvnih žila u retini te smanjuju upalu, što može značajno smanjiti rizik od nastanka makularne degeneracije i katarakte.

Omega-3 masne kiseline posebno su korisne za one koji pate od sindroma suhog oka, jer poboljšavaju rad meibomovih žlijezda koje proizvode masni dio suza. Studije pokazuju da redovita konzumacija ribe može smanjiti rizik od nastanka suhog oka za čak 17%.

2. Zeleno lisnato povrće - snaga luteina i zeaksantina

Špinat, kelj, raštika i brokula predstavljaju pravu riznicu antioksidanasa za naše oči. Ovo povrće posebno je bogato luteinom i zeaksantinom, karotenoidima koji se prirodno nakupljaju u mrežnici oka, točnije u makuli koja je odgovorna za oštro vidno polje. Ovi pigmenti djeluju kao prirodni filter koji blokira štetne UV zrake i plavu svjetlost, djelujući poput prirodnih sunčanih naočala.

Lutein i zeaksantin imaju sposobnost značajnog povećanja gustoće makularnog pigmenta, što doprinosi poboljšanju noćnog vida i općenito oštriji vid. Znanstvene studije potvrđuju da dodatci prehrani koji sadrže lutein mogu pružiti zaštitu od štetnog učinka dugotrajnog gledanja u monitor.

3. Šareno voće i povrće - karotenoidi za zaštitu vida

Mrkva, batat, bundeva, crvena paprika i marelice duguju svoju jarku boju beta-karotenu, prekursoru vitamina A. Vitamin A neophodan je za stvaranje rodopsina, vidnog pigmenta koji se nalazi u stanicama mrežnice i omogućuje prilagodbu oka na izmjenu svjetla i tame. Nedostatak vitamina A može dovesti do noćnog sljepila i problema s vidom u slabije osvijetljenim prostorima.

Karotenoidi općenito igraju ključnu ulogu u održavanju pravilnog funkcioniranja očiju, smanjujući rizik od oboljenja poput makularne degeneracije, katarakte i degeneracije mrežnice. Što je tamnija boja voća ili povrća, veća je koncentracija karotenoida.

 4. Citrusno voće - vitamin C kao prirodna zaštita

Naranče, limun, grejp i ostalo citrusno voće prepuno je vitamina C, snažnog antioksidansa koji štiti oči od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Vitamin C posebno je važan za zaštitu od katarakte i makularne degeneracije. Studije pokazuju da žene koje imaju najviši unos vitamina C prehranom i dugoročno uzimaju suplemente vitamina C imaju čak 45% manji rizik od nastanka katarakte.

Očna leća i suzna tekućina sadrže visoke koncentracije vitamina C, što pokazuje koliko je ovaj vitamin važan za pravilno funkcioniranje oka. Redovita konzumacija vitamina C može čak usporiti već nastala oštećenja očne leće.

8 namirnica koje cuvaju vid i sprjecavaju degenerativne bolesti

5. Jaja - sveobuhvatna podrška za vid

Jaja predstavljaju pravu vitamin-bombu za naše oči. Žumanjci su bogati luteinom, zeaksantinom, vitaminom A i cinkom - svim nutrijentima koji su ključni za zdravlje očiju. Vitamin A štiti rožnicu i pomaže u stvaranju suzne tekućine, dok lutein i zeaksantin povećavaju količinu zaštitnog pigmenta u makuli. Cink je pak važan za zdravlje mrežnice i doprinosi boljem noćnom vidu.

6. Orašasti plodovi i sjemenke - vitamin E za zaštitu od starenja

Orasi, bademi, lješnjaci i pistacije bogati su vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama. Vitamin E djeluje kao moćan antioksidans koji štiti stanice oka od oštećenja te pomaže u prevenciji makularne degeneracije i katarakte povezanih sa starenjem. Suncokretove sjemenke posebno su bogat izvor vitamina E i cinka.

7. Cjelovite žitarice - kompleksna podrška za vid

Ječam, amarant, zob, heljda i proso obiluju vitaminom E i cinkom, zbog čega su važni u prevenciji različitih očnih problema. Prehrana koja sadrži niski glikemijski indeks, karakteristična za cjelovite žitarice, može pomoći u smanjenju rizika od makularne degeneracije povezane s dobi. Vitamin E, cink i niacin koji se nalaze u cjelovitim žitaricama općenito pozitivno utječu na zdravlje očiju.

8. Mahunarke - bioflavonoidi za zaštitu mrežnice

Grah, leća i slanutak dobar su izvor bioflavonoida i cinka koji mogu zaštititi mrežnicu te smanjiti mogućnost nastanka makularne degeneracije i katarakte. Ove namirnice, bogate vlaknima, pomažu vidu ostati oštrim te usporavaju makularnu degeneraciju.

Pravilna prehrana bogata ovim namirnicama ne može izliječiti postojeće očne probleme, ali može značajno doprinijeti očuvanju zdravlja očiju i sprječavanju nastanka degenerativnih bolesti. Kombinacija različitih boja na tanjuru osigurava širok spektar nutrijenata potrebnih za optimalno zdravlje vida, čineći našu prehranu prirodnom ljekarnom za oči.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati