SLAB VID: Jednostavne promjene u kući koje pomažu slabovidnim osobama

Dioptrija.hr
SLAB VID: Jednostavne promjene u kući koje pomažu slabovidnim osobama

Slab vid može biti značajan izazov za osobe bilo koje dobi koje pokušavaju zadržati svoju neovisnost. Slab vid može otežati svakodnevne aktivnosti, povećavajući oslanjanje na voljene osobe i njegovatelje, istovremeno povećavajući rizik od padova i depresije.

Međutim, evo nekoliko jednostavnih prilagodbi kod kuće koje mogu smanjiti ovu ovisnost za one s lakšim oblicima slabog vida.
illuminated-room-min

Napravite dobar razmještaj

Namještaj smjestite u male grupe, tako da je tijekom razgovora potrebno manje vida na daljinu. Izbjegavajte presvlake i prostirke s uzorcima, budući da to može stvoriti vizualnu zbunjenost. Umjesto toga, pronađite namještaj teksture koji pruža taktilne tragove za identifikaciju.

Optical Express

Povećajte kontrast i boju

Postavite pribor jarkih boja u kući kako biste lakše pronašli predmete oko sebe. Koristite kontrastne boje da biste jasno definirali kvake, stepenice, okvire vrata, preklopne ploče, izlaze ili stubišta kako biste smanjili rizik od pogrešnih koraka i padova.

Povećajte osvjetljenje

Jače osvjetljenje može vam pomoći u čitanju i aktivnostima poput kuhanja. Osigurajte obilje podnih svjetiljki i stolnih svjetiljki za poboljšanje gornje rasvjete. Uklonite ogledala koja odražavaju svjetla da biste stvorili odsjaj.

 

Prigrlite tehnologiju

Postoje razni alati zasnovani na tehnologiji za pametne telefone i tablete namijenjeni pomaganju osobama sa slabim vidom. Jedan od primjera je Spotlight Text, koji se može konfigurirati tako da pomaže slabovidnim osobama čitati uz veću udobnost.

Riješite se opasnosti

Za čišćenje podova umjesto voska koristite proizvode koji ne reflektiraju svjetlost. Zalijepite tepihe i uklonite električne kabele s puta kako biste smanjili rizik od pada i ozljeda.

Redovito obavljajte pregled očiju

Nekoliko bolesti koje uzrokuju slabovidnost, poput glaukoma, progresivne su i mogu se pogoršati bez odgovarajućeg praćenja i liječenja. Tijekom opsežnog očnog pregleda, oftalmolog može prepoznati i vrstu i težinu gubitka vida, a u nekim slučajevima pacijente uputiti na rehabilitaciju.

slab vid

Slab vid može biti izazov, ali ne mora značiti odustajanje od neovisnosti. Samo nekoliko prilagodbi kod kuće može napraviti veliku razliku u održavanju udobnosti i jačanju vaše sposobnosti da svoje djelovanje u svakodnevnom radu obavljate samostalno.

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci