Kako gledanje crtića utječe na dječje oči?

Dioptrija.hr
Kako gledanje crtića utječe na dječje oči?

Nije tajna da djeca obožavaju crtiće, ekrane i da se već dugo priča o negativnom utjecaju ekrana na razvoj djeteta i dječje ponašanje. Međutim, kako gledanje crtića utječe na dječje oči?

gledanje crtića

Hoće li gledanje crtića loše utjecati na djetetov vid?

Rasprostranjeno je mišljenje da gledanje televizije izbliza ili držanje mobitela preblizu očima pogoršava vid.

Optical Express

Previše vremena pred televizijom ili nekim drugim ekranom može negativno utjecati na ponašanje djeteta. Međutim, neće djetetu pokvariti vid.

Dapače, ako dijete sjedi preblizu ekrana, to bi mogao biti znak da dijete dobro ne vidi te da djetetu vjerojatno trebaju naočale. Dakle, gledanje crtića neće utjecati na djetetov vid.

Problemi s vidom kod djece – kako ih uočiti, prepoznati i liječiti?

Kako gledanje crtića utječe na razvoj djece?

Iako gledanje crtića neće pokvariti djetetov vid, što je s razvojem? Neka istraživanja su pokazala da previše vremena pred ekranom negativno utječe na njihovo održavanje pažnje. Također su pokazala da takva djeca imaju veće šanse za poteškoće prilikom učenja slušanjem.

Djeca upijaju i imitiraju ponašanje koje vide u svojoj okolini, a problem nastaje kada sadržaj koji gledaju sadrži nasilne i negativne scene.

Gledanje animiranog nasilja može uzrokovati agresivno ponašanje u dječjoj i odrasloj dobi.

gledanje crtića

Ima li pozitivnih strana kod gledanja crtića?

Naravno. Međutim, jako je bitno pronaći ravnotežu i pametno odabrati sadržaj koje će dijete gledati.

Ima jako puno edukativnog sadržaja, a roditelji bi trebali biti ti koji će proučiti sadržaj prije nego dopuste gledanje tog sadržaja svom djetetu.

Neka istraživanja pokazuju da su djeca koja su bila izložena pozitivnom i edukativnom sadržaju imala bolje rezultate u čitanju i matematici.

Kao gotovo sve, gledanje crtića ima svojih mana, ali i svojih prednosti. Potrebno je kontrolirati sadržaj kojem će biti izložena naša djeca te pronaći onaj koji je pozitivan i edukativan.

Također, potrebno je ograničiti vrijeme provedeno ispred ekrana. Na kraju svega, nema animiranog sadržaja koji djetetu može zamijeniti vrijeme s roditeljima, interakciju, zabavu s prijateljima i uživanje u igri.

Kako plavo svjetlo utječe na dječje oči – opasnosti digitalnih uređaja

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci