3 dobra razloga za nošenje sunčanih naočala i u zimskim danima

Dioptrija.hr
3 dobra razloga za nošenje sunčanih naočala i u zimskim danima

Svatko tko je ikada gledao zimske olimpijske igre razumije potrebu sunčanih naočala čak i tijekom najhladnijih i najkraćih dana u godini. Snijeg može biti vrlo zasljepljujuć.

Hladnoća koja nas liši sunčeve topline ne reducira sunčev odsjaj te potencijalnu štetu koju može učiniti našim očima.

Optical Express

Zimsko sunce može biti čak biti i mnogo štetnije no ljetno jer pada pod drugačijim kutom te nas još više izlaže UV-zrakama i odsjaju. Izvješća govore kako snijeg reflektira gotovo 80% sunčevih štetnih zraka.

Zašto su sunčane naočale potrebne zimi?

Nemojte se zavaravati. Sunce je tvrd orah tijekom cijele godine, a tijekom zime njegove efekte pogoršavaju i suhi vjetrovi. Ako ne poštujemo njegovu snagu te se ne zaštitimo, mogli bi se naći u nerijetkim problemima koji se pojavljuju tijekom zime:

Snježno sljepilo

Ovo stanje je dokaz kako možemo oštetiti oči tijekom zime. Medicinski poznat kao fotokeratitis, stanje snježnog sljepila je slično onome kada nam tijekom ljeta „izgori“ rožnica. Uzrokovano je nezaštićenim izlaganjem suncu koje se odbija od leda, snijega i vode. Nošenjem sunčanih naočala, osobito tijekom skijanja, izbjeći ćete snježno sljepilo.

Snježna sljepoća ili fotokeratitis – simptomi i liječenje

Odbljesak od snijega

Drugi uzrok snježnog sljepila je odbljesak koji je uzrokovan horizontalnim svjetlosnim zrakama koje se reflektiraju od površine i pogađaju naše oči pod opasnim kutom. Nošenje sunčanih naočala će pomoći. Polarizirane leće su najbolje kada je u pitanje reduciranje blještanja, no prije kupnje se uvjerite da istovremeno sadrže i 100%-u UV- zaštitu.

Sindrom suhog oka

Hladni suhi vjetrovi na otvorenom u kombinaciji sa zagrijanim suhim zrakom na zatvorem uzrokuju da prirodna vlaga iz naših očiju prebrzo isparava, a suzne žlijezde ne mogu nadoknaditi toliki gubitak vlage. Koristite kapi za oči kako biste si olakšali te također nosite zaštitne sunčane naočale koje štite oči i s bočnih strana kako biste se u potpunosti zaštitili od ovih neugodnosti.

Pročitajte više o ovoj temi:

Sindrom suhog oka i može li se suhoća očiju liječiti?

Snježna sljepoća ili fotokeratitis – simptomi i liječenje

6 stvari koje pogoršavaju sindrom suhog oka

Kako spriječiti sindrom suhog oka tijekom zimskih mjeseci?

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci