Znate li gdje se čuvaju oči Alberta Einsteina?

Dioptrija.hr
Znate li gdje se čuvaju oči Alberta Einsteina?

Jedna od poveznica između Alberta Einsteina i New Yorka jest ta da su njegove očne jabučice tamo pohranjene u sigurnosni sef. Čuvanje tjelesnih dijelova poznatih ličnosti nije neobično, a područje New yorka ima čast posjedovati i Napoleonov penis i Washingtonov zub.

Ilegalna autopsija

Priča o ostacima Alberta Einsteina započinje nedugo nakon njegove smrti 1955. u Princeton bolnici, gdje je Thomas Harvey, patolog bolnice, napravio ilegalnu autopsiju.

Optical Express

Tada je tražio dopuštenje njegova sina kako bi bilo kakva ispitivanja bila počinjena u znanstvene svrhe. Tijekom života Einstein je aktivno izbjegavao slavu te ju je koristio samo kako bi pomogao drugima. Također je ostavio uputu u vezi svojih ostataka napisavši da se kremiraju i tajno rasprše.

Očito je da se dogodilo nešto drugo. Harvey je sačuvao Einsteinov mozak (rasčlanivši ga na oko 170 – 200 dijelova), uklanjajući očne jabučice, koje je poklonio Einsteinovom liječniku Henryju Abramsu.

Einsteinov mozak je proveo neko vrijeme u laboratoriju na Sveučilištu Pennsylvaniji – u posudama u Harveyevom podrumu. Zatim je premještan oko šest puta, čak i kada je Harvey izgubio medicinsku dozvolu.

Odgovarajuće znanstveno istraživanje nikada nije obavljeno, iako je Harvey tvrdio suprotno, a u jednom trenutku ga je pokušao darovati njegovoj unuci, što je ona odbila.

Na kraju, vratio ga je natrag u bolnicu u Princetonu gdje  je provedena autopsija. 1985. godine četiri su dijela korištena u studiji objavljenoj u časopisu Experimental Neurology. Druga je studija obavljena 1996., objavljena u Neuroscience Letters.

Einsteinove očne jabučice nisu prevalile toliku rutu. Iz Harveyevih ruku, preko Abramsa – do sigurnosnog sefa.

Pročitajte sljedeće:
Očuvajte svoje oči – donosimo 10 jednostavnih savjeta kako sačuvati vid
Riješite se bora oko očiju i zategnite opuštenu kožu!
Vježbe za oči – vrijeme je da ih isprobate i sačuvate zdravlje svojih očiju!
Vitamin C – zašto nam je potreban?
Zašto vam titra oko – svi uzroci treperenja oka
Seksualna orijentacija može se otkriti pogledom u oči?
Znanstvenici napokon otkrivaju: Zašto zatvaramo oči dok se ljubimo?
Ako kihnete s otvorenim očima, hoće li vam ispasti oči?

Ocjena članka:

4.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci