Tetoviranje očne jabučice može vas oslijepiti

Dioptrija.hr
Tetoviranje očne jabučice može vas oslijepiti

Možda ste čuli za novu vrstu tetoviranja – tetoviranje očne jabučice. Brzi internetski pregled će vam izbaciti mnogo fotografija (što stvarnih, što lažnih) ljudi s crnim, plavim ili višebojnim očnim jabučicama. No samo zato što su neki od njih ostali neoštećeni ne znači da je ovaj pothvat siguran.

Nedavno je prijavljen tragičan slučaj. 24-godišnji muškarac se podvrgnuo ovom načinu tetoviranja te je doživio iznenadan i bolan gubitak vida za vrijeme zahvata.

Optical Express

Kod očnih tetovaža, tatoo majstor ubrizgava tintu ispod površine konjunktive kako bi obojao bjeloočnicu. U ovom slučaju, tinta je bila ubrizgana preduboko, u staklasto tijelo u sredini oka.

Tetoviranje očne jabučice – kada stvari krenu u krivom smjeru

Pacijent je potražio pomoć tri dana nakon tetoviranja. Liječnici su uklonili staklasto tijelo i leću oka. Leća je također bila oštećena iglom tijekom tetoviranja. Liječnici su ustanovili da je mješavina staklastog tijela i tinte bila inficirana bakterijama. Pacijent je liječen antibioticima kako bi se spriječila daljnja infekcija i moguće komplikacije.

Na kraju je bilo potrebno ukloniti cijelo oko jer je ovaj mladić imao neizdržive bolove. Nakon što je oko uklonjeno, otkriveno je da je i mrežnica te unutrašnjost oka zahvaćena tintom. Također je došlo do gubitka stanica na retini. Čak da je oko i bilo spašeno, pacijent bi imao ozbiljne posljedice po vid.

Tetoviranje očne jabučice predstavlja ozbiljan rizik te nije medicinski niti znanstveno istraženo. Kako ovo nije uobičajen način tetoviranja, neki od umjetnika koji rade ovaj posao možda nisu dovoljno dobro podučeni. Rizici tetoviranja očnih jabučica uključuju:

  • Smanjenu mogućnost vida ili kompletnu sljepoću
  • Infekcije kao posljedica ubrizgavanja tinte
  • Potencijalan gubitak oka
  • Osjetljivost na svjetlost
  • Osjećaj da se nešto nalazi unutar oka

Ako želite promijeniti izgled vaših očiju, razgovarajte s oftalmologom o nabavci kontaktnih leća u boji. One se mogu naći i preko internet trgovina i raznih dućana, no ne koristite leće koje nisu propisane od liječnika.

Pročitajte sljedeće:

Što kada vam zapne kontaktna leća u oku?

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci