Znanstvenici napokon otkrivaju: Zašto zatvaramo oči dok se ljubimo?

Napokon imamo odgovor na stihove stare pjesme: Zašto zatvaraš oči dok ja te ljubim?

Prije se mislilo kako zatvaramo oči dok se ljubimo, zato što naše oči ne mogu fokusirati nešto što nam je toliko blizu – u ovom slučaju, nečije lice.  Znanstvenici su sada odbacili ovu teoriju i otkrili pravi razlog zašto zatvaramo oči dok se ljubimo.

Zašto zatvaramo oči dok se ljubimo?

Naime, otkrili su kako se mozak jednostavno ne može nositi s kombinacijom vizualnih podataka i taktilnih podražaja prilikom ljubljenja.

Psiholozi na Royal Holloway University u Londonu su demonstrirali da izvršavanje zahtjevnog vizualnog zadatka smanjuje ljudsku sposobnost da potpuno doživi dodir.
Ovo može objasniti zašto ne primjećujete vibriranje mobitela dok tražite prijatelja u gužvi, ali može imati i ozbiljne posljedice za vozače ili pilote.

Optical Express

Studija je dokazala kako ljudi, fokusirajući se na taktilne podražaje, instiktivno zatvaraju oči. Ista ideja vrijedi i za druge situacije, poput – dodira, plesanja, vođenja ljubavi ili čitanja Brailleovog pisma. Istraživanje je objavljeno u Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance.

Saznajte više:
Ljubav se zaista vidi u očima
Oči otkrivaju želite li seks ili ljubav
Moć pogleda – neka se zaljube u vas

Ocjena članka:

4 / 5 1

Možda će vas zanimati

Novi članci