Nošenje kravate povećava rizik od visokog očnog tlaka

Dioptrija.hr
Nošenje kravate povećava rizik od visokog očnog tlaka

Prema studiji New Scientist, nošenje kravate može smanjiti protok krvi u mozgu za 7,5%. Sportska kravata također može povećati rizik od visokog očnog tlaka, povećavajući rizik od glaukoma i katarakte.

rizik od očnog tlaka
Osim što su sinonim za profesionalnost, kravate su obvezan (ako ne i pomalo neugodan) dio odjeće na radnom mjestu. Mnogi (Richarda Branson je odijelo i kravatu opisao kao anakronizam) bi se složili da kravate imaju malo funkcionalne svrhe.

Nosi li kravata sa sobom rizik od visokog očnog tlaka?

Malo tko bi pomislio da bi ovaj odjevni predmet mogao naštetiti vašem zdravlju i povećati rizik od visokog očnog tlaka.

Optical Express

Znanstvenici sa Sveučilišne bolnice Kiel nedavno su opisali čin nošenja kravate kao “društveno poželjno davljenje”. Studija objavljena u New Scientist-u istraživala je kako kravate utječu na protok krvi u mozak i rezultati nisu bili dobri.

Nošenje kravate rezultira značajnim padom protoka krvi u mozgu

U studiji je 15 muškaraca koji su nosili kravate i 15 muškaraca bez njih skenirano pomoću MRI za mjerenje protoka krvi u glavi. Istraživači su otkrili da je mozak nositelja kravata u prosjeku dobivao 7,5% manje “cerebralnog krvotoka” od mozga onih ispitanika unutar kontrolne skupine.

Znanstvenici su niži protok krvi pripisali sužavanju karotidnih arterija, koje odvode krv iz srca, pod pritiskom kravate.

rizik od očnog tlakaSmanjenje protoka krvi za 7,5% možda neće uzrokovati uočljive zdravstvene probleme. Ljudi koji već pate od drugih zdravstvenih problema trebali bi biti oprezni.

Bez obzira imate li visoki krvni tlak, umirovljenik ste ili pušite, na kraju biste mogli patiti od glavobolje, vrtoglavice i mučnine ako predugo nosite kravatu.

Kravate mogu povećati rizik od visokog očnog tlaka, glaukoma, katarakte i drugih ozljeda

Kielova studija je daleko od prve koja je istraživala učinke veza na glavi. Istraživanje objavljeno u „The British Journal of Ophthalmology“ pokazuje kako nošenje kravate može ograničiti protok krvi kroz vratne vene i karotidne arterije.

Ovo ograničenje može na kraju dovesti do stvaranja rezervne krvi duž oka u sustavu, povećavajući tako očni tlak.

Prema studiji, povišeni očni tlak u očima smatra se rizičnim čimbenikom za glaukom i mrenu. Visoki očni tlak mogao bi pogoršati i postojeći glaukom.

Nošenjem kravate možete povećati rizik od mišićno-koštanih trauma.  Istraživanje pokazuje da se onima koji nose kravate opseg pokreta “značajno smanjio kada nosi usku kravatu u usporedbi bez nje”.

To dovodi do povećanja određenih mišića, uzrokujući nakupljanje napetosti u gornjem trapeziju i povećavajući rizik od ozljeda.

Kravate mogu čak pridonijeti širenju bolničkih bolesti

Još više zabrinjavajuće od istegnuća mišića u uredu je činjenica da bi nošenje kravate na radnim mjestima usmjerenim na zdravlje moglo dovesti druge u potencijalno smrtonosni rizik.

Studija koju je proveo Teksaški medicinski fakultet pokazala je da među 42 muška kirurška kliničara u njujorškoj bolnici gotovo polovica uspjela je nakupiti patogene koji uzrokuju infekcije.

rizik od očnog tlaka

“Infekcije stečene u bolnici čine veliki udio visokih stopa morbiditeta, smrtnosti i troškova.“, kažu Eyal Zimlichman, Daniel Henderson i Orly Tamir, autori studije.

“Procijenili smo da godišnje postoji oko 440 000 ovih infekcija među odraslim američkim stacionarima i da njihovi godišnji troškovi iznose 9,8 milijardi dolara.”

Čini se kao da ćemo možda trebati odustati od varljivo opasne odjeće i potpuno ukloniti kravate.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci