8 činjenica o očima koje možda niste znali

Dioptrija.hr
8 činjenica o očima koje možda niste znali

Znate da uši rastu s godinama, ali znate li i da oči rastu s godinama, da mogu „izgorjeti“ od sunca, da unaprijed možete znati kakav ćete vid imati? Ne znate? U potrazi za zanimljivim činjenicama o našim očima koje mnogi ne znaju, evo što je otkrila oftalmologinja Rebecca Taylor, glasnogovornica američke Akademije za oftalmologiju.

1. Oko brzo zacjeljuje

Iako je ozljeda oka bolna, zanimljivo je da se oko brzo oporavlja i zacjeljuje. Neke ozljede mogu se izliječiti čak za dan-dva.

2. Osim kože, sunce može oštetiti i oči

Pretjerano izlaganje suncu naštetit će koži i organizmu, ali što je s našim očima? I one mogu „izgorjeti“ od sunca. Opekline koje mogu nastati na oku nikako nisu iste kao kožne opekline od sunca.
Opekline od sunca na koži osjetimo vrlo brzo, čak neposredno nakon nepažljivog izlaganja suncu. Opekline na očima rezultat su dugotrajnog izlaganja štetnim zračenjima, a može dovesti do zadebljanja tkiva unutar oka te operacije. Nosite sunčane naočale koje će vas zaštititi!

Optical Express

3. Vid se može popraviti s godinama

Iako dioptrija s godinama često raste, u pojedinim slučajevima dioptrija može i nestati. Iako ovo zvuči kao dobra vijest, ne mora nužno biti tako – već može biti pokazatelj neki drugih zdravstvenih problema. Ukoliko vam dioptrija s +3 padne na 0, možda je vrijeme da posjetite liječnika, naime – moguće je da imate dijabetes.

4. Može li udarac glavom dovesti do sljepila?

Može – do privremenog sljepila. Centar za vid smješten je u stražnjem i donjem dijelu glave, a ukoliko osoba pretrpi udarac na tom dijelu, on može izazvati privremeno sljepilo. Optički živac počinje u stražnjem dijelu oka i prenosi informacije do tjemene kore u stražnji dio mozga.

5. Duljina oka pokazatelj je kakav ćete vid imati

Duljina očne jabučice uzrokovat će kratkovidnost ili dalekovidnost. Kratkovidne osobe imaju dužu očnu jabučicu, dok dalekovidne osobe imaju kraću. Samo promjena milimetra u duljini očne jabučice odigrat će veliku ulogu kada je vid u pitanju.

6. Oko raste s godinama

Pri rođenju, beba ima oči široke 16 milimetara. Maksimum dosegnemo za vrijeme puberteta, a oči su nam široke 24 milimetra.

7. Svi se rađaju s nešto svjetlijim očima

Bebe nakon rođenja imaju svjetlije oči nego što će imati poslije, i to nekoliko nijansi svjetlije. Zbog čega? Bebe nemaju do kraja razvijenu pigmentaciju, pa će se s razvojem iste, pojaviti i prava boja očiju.

8. Nemojte gledati direktno u sunce

Kada gledamo direktno u sunce, leća u oku fokusira sunčeve zrake na mrežnici, što dovodi do gubitka vida. Nikako nemojte gledati direktno u sunce.

Saznajte više:

Koju boju očiju će imati vaše dijete?
8 činjenica o ljudima sa smeđim očima
Što oči govore o nama?

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci