Očna stanja koja trebate pratiti poslije 40-e!

S prolaskom svake godine, sakupljamo sve više sjećanja i mudrosti. No kako starimo, naša tijela se mijenjaju također, uključujući naš vid i oči. Taj proces je prirodan, no važno je biti svjestan promjena koje se događaju kao posljedica starenja kako bismo pratili i očuvali naš vid i zdravlje.

Ako ste se našli u situaciji da škiljite za vrijeme čitanja ili daleko držite knjigu u zadnje vrijeme, niste jedini. Problemi s oštrinom vida pri čitanju je najčešći problem onih u dobi od 41-60 godina starosti.

40-e do 60-e godine

Počevši od ranih do srednjih 40-ih, većina ljudi iskusi prezbiopiju, stanje pri kojem leće oka postaju manje fleksibilne, što dovodi to težeg fokusiranja pri manjim udaljenostima. Na sreću, postoji više opcija za nošenje s prezbiopijom. Naočale za čitanje mogu biti najjednostavniji izbor. U dobi od 50 godina pa na dalje, prezbiopija se obično pojačava, no te promjene prestaju oko 60-e godine.

Također, ako imate više od 40 godina, postoji mogućnost za razvitak nekih od vidnih problema ako postoje rizični faktori:

Također, lijekovi koji se obično propisuju za liječenje uobičajenih zdravstvenih poteškoća poput kolesterola, poremećaja štitnjače, anksioznosti ili depresije, kao i artritisa, mogu povećati rizik za nastanak vidnih problema. Mnogi lijekovi, uključujući i antihistaminike, mogu utjecati na vaš vid.

Ako ste stariji od 60 godina

Kada napunite 60 ili više godina, važno je pratiti upozoravajuće znakove problema koji mogu dovesti do gubitka vida, a povezani su sa starenjem. Mnoge bolesti oka nemaju rane simptome, no rano otkrivanje putem redovitih očnih pregleda i liječenja mogu usporiti ili zaustaviti razvoj bolesti. Neki od problema na koje biste vi i vaš liječnik trebali obratiti pozornost su:

  • Makularna degeneracija vezana uz dob (AMD) – očna bolest koja uzrokuje gubitak centralnog vida
  • Dijabetička retinopatija – stanje koje se pojavljuje kod dugotrajnog dijabetesa i može uzrokovati gubitak vida
  • Odvajanje mrežnice – odvajanje mrežnice od pozadinskog sloja oka
  • Katarakta – zamagljenje očnih leća i uzrok gubitka vida
  • Glaukom – oštećenje vidnog živca i uzrok sljepoće
  • Sindrom suhog oka – smanjenje vlažnosti oka

Problemi kao što su premalo osvjetljenja, problemi sa čitanjem, odsjajem, promjene u viđenju boja kao i smanjena vlažnost oka su znakovi da trebate zakazati pregled kod oftalmologa.

Popust na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 220 kn ako se prijavite putem ovog obrasca (inače je 750 kn). Upišite email adresu, broj telefona, te ime i prezime.

Kontaktirati će vas iz Optical Expressa s prijedlogom termina za pregled i odgovoriti na sva vaša pitanja o laserskoj korekciji vida.

Možda će vas zanimati

Novi članci