Optičke iluzije ili optičke varke - što su i kako izgledaju?

Dioptrija.hr
Optičke iluzije ili optičke varke - što su i kako izgledaju?

Mozak se smatra moćnim računalom tijela, no unatoč tome lako ga je zavarati. Morate priznati da ste nebrojeno puta pali na razne optičke iluzije, a u članku vam donosimo one najpoznatije.

Optičke iluzije ili optičke varke su pogrešno percipirane pojave koje često mogu biti zbunjujuće. One nastaju kada mozak drugačije tumači objekt kojeg oči vide. Mozak tako pokušava shvatiti ono što oči vide. Za mozak optičke iluzije su nešto neobično i drugačije.

Optičke iluzije

Optical Express

Postoje tri vrste optičkih iluzija:

  • Doslovna iluzija – vidimo nešto drugačije od onoga što je na slici i temelji se na percepciji.
  • Kognitivna iluzija – mozak pomoću ove iluzije tumači nešto neobjašnjeno i otkriva kako um povezuje dva objekta.
  • Fiziološka iluzija – mozak je zbunjen onime što vidi, ispravlja zbrku i interpretira sliku koju je oko vidjelo, oblikujući nešto što nije moguće.

Donosimo vam najpoznatije primjere optičkih iluzija iz 2019. godine:

  1. Čini se da ovaj oblik okretanja prkosi logici rotiranjem oko horizontalne i okomite osi istovremeno! Da stvari budu još više zbunjujuće, smjer rotacije je također nejasan. Neki vizualni znakovi u videu pomoći će vam da promijenite svoju percepciju.

2. U ovoj je iluziji moguća percepcija pomicanja točke prema dolje ili nadesno. Ovisno o percipiranom smjeru gibanja, mijenjaju se boje: crvene i zelene točke s gibanjem prema dolje i žute točke s gibanjem desno. To sugerira da naša percepcija boja nije samo rezultat ograničenja vremenske razlučivosti vizualnog sustava.

3. Pravo gibanje središnjeg kruga je nepromjenjivo – ono se jednostavno rotira oko središnje točke. Međutim, dodano gibanje okolnih krugova dovodi do opaženog gibanja središnjeg kruga da bi izgledalo “izvučeno” i iskrivljeno.

Iako se kontinuirano okreće, fiksiranjem bijele točke središnji krug može se kretati gore-dolje, lijevo i desno, čak i u trokutu. Kao i kod ostalih dinamičnih iluzija, efekt je najjači ako se gleda na periferiji. Gledatelji mogu potvrditi da se središnji krug uvijek rotira jednostavnim gledanjem u njega.

4. Možete li osjetiti kako su vaši prsti predmeti, poput olovke ili povrća? Ovakav misaoni eksperiment omogućava nam da postanemo svjesni temeljnih poteškoća da dobrovoljno odvojimo vlasništvo od tijela. Tu se iluziju lako doživi dopuštajući da jedan dio prstiju prođe kroz otvor ispod blago podignutog ogledala.

5. Kocka Necker, koju je objavio Louis Necker 1932. godine, pokrenula je gotovo 200-godišnju istragu vizualne iluzije. Revolucija kvantne fizike promijenila je naš svijet na daleko usporedive načine. Ono što vidimo u našem svakodnevnom iskustvu sasvim je različito od onoga što je znanost potvrdila. Ovaj videozapis potvrđuje da moramo preispitati naše pretpostavke o perspektivi.


6. Izrezana kartonska cijev vrlo je jednostavan dizajn za stvaranje dvosmislenog predmeta koji se brzo i lako može konstruirati kao projekt znanstvenih zanata. Gledano iz jednog ugla izgleda kao strelica usmjerena na lijevu stranu.

Međutim, pogled straga (ili odraz u ogledalu) ima strelicu usmjerenu u suprotnom smjeru. Kad se više objekata postavi na rub okretnog gramofona, promatrač može vidjeti strelicu kako magično prelazi iz jednog u drugo stanje.

Optičke iluzije su zabavne i zanimljive. Odličan je način da provedete slobodno vrijeme i testirate svoje vizualne vještine i percepciju. Možete pokušati pronaći različite optičke iluzije na internetu ili čak potražiti neke od njih oko sebe u okolini. Njih možete pronaći bilo gdje.

Nisu to samo iluzije koje se mogu upotrijebiti za zavaravanje mozga, već su i sjajan oblik umjetnosti. U stvari, mnogi umjetnici, slikari, pa čak i filmski tvorci optičke iluzije koristili su kao tehniku u svojim remek-djelima.

 

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci