Pušenje marihuane značajno narušava vid, navodi novo istraživanje

Dioptrija.hr
Pušenje marihuane značajno narušava vid, navodi novo istraživanje

Rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu u Granadi sugeriraju da pušenje marihuane negativno utječe na vid – puno više nego što mislimo. Navodno znatno utječe na oštrinu vida, trodimenzionalni vid, sposobnost fokusiranja i osjetljivost na odsjaj.

Pušenje marihuane

Čak 90% konzumenata marihuane ne vjeruju da ona utječe na vid, dok je realnost puno drugačija.

Optical Express

Istraživanje koje nam je dalo ove rezultate vodili su Carolina Ortiz Herrera i Rosario Gonzales. Rezultati istraživanja objavljeni su i u akademskom časopisu Scientific reports. Ortiz Herrera govori da je uporaba kanabisa u Španjolskoj u porastu, unatoč činjenici da je ilegalna.

Sve o istraživanju kako pušenje marihuane utječe na vid

Istraživanje je provedeno na 31 korisniku kanabisa na kojima su napravljeni iscrpni testovi vida – prije i poslije pušenja kanabisa. Rezultati su pokazali da su se nakon konzumacije vizualni aspekti poput oštrine vida, trodimenzionalnog vida, sposobnosti fokusiranja osjetljivosti na kontrast znatno pogoršali.

Unatoč tome, nisu svi testni subjekti pokazali pogoršanje vida – 30% njih nije pokazalo nikakvo pogoršanje, a od ovih ostalih ih je 65% pokazalo slabo pogoršanje. Istraživači navode da se testnim subjektima najviše promijenila osjetljivost na kontrast.

Istraživanje je pokazalo negativan učinak na sve vizualne parametre koje su mjerili, a učinak marihuane na neke od parametara je prvi put ikada testiran u ovom istraživanju. Rezultati istraživanja nas upućuju da je potrebno podignuti svijest javnosti o utjecaju marihuane na vid.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci