PROMO

Kako spriječiti suhe oči tijekom zimskih mjeseci?

Dioptrija.hr
Kako spriječiti suhe oči tijekom zimskih mjeseci?

Suhe oči tijekom zimskih mjeseci je stanje koje nastaje kada vaše oči ne proizvode dovoljnu količinu suza, što uzrokuje smanjenje vlažnosti oka.

Suhe oči

Iako suhe oči mogu biti posljedica raznih kompleksnih stanja poput dijabetesa vrlo su često uzrokovane uobičajenim stanjima kao što je prevelika izloženost hladnom vremenu i grijanju tijekom zimskih mjeseci. Suhoća očiju bit će izražena sada kada počinje sezona grijanja, ali i nakon dugog gledanja u računalo ili čitanja kada se oči umore i isuše. 

Koji su simptomi suhih očiju?

Uobičajeni simptom suhoće je osjećaj kao da imate komadić šljunka u očima te zamućen vid nakon gledanja u računalo ili čitanja knjige nakon dužeg vremena. Uobičajeno, taj neugodan osjećaj se pogoršava kako se dan bliži kraju. Možete osjećati nelagodu, umor očiju, peckanje i svrbež. Vrlo često zbog zime (hladna jutra i jako grijanje) osjećamo da su naše oči i koža suhi.

Suho oko se može pojaviti i tijekom ljetnih dana pod određenim okolnostima, stoga ne zanemarujte simptome samo na temelju godišnjeg doba. Ključni savjet koji možemo dati jest da pokušate povećati vlažnost vaših očiju.

Kako spriječiti suhe oči tijekom zimskih mjeseci?

Nekoliko je načina putem kojih možete osigurati vlažnost vaših očiju. Kako biste smanjili rizik za suho oko slijedite ove savjete:

  • Pijte vode – mnogo vode
  • Koristite sunčane naočale koje vas štite od hladnih, suhih zimskih vjetrova
  • Izbjegavajte pušenje; kako aktivno tako i pasivno
  • Koristite ovlaživač zraka u domu. Tako ćete spriječiti isparavanje vode iz očiju
  • Koristite kapi za oči (umjetne suze)
  • Jedite hranu bogatu vitaminima A, C i E, kao i onu bogatu omega-3 masnim kiselinama
  • Izbjegavajte nošenje kontaktnih leća dugi vremenski period
  • Ako koristite sušilo za kosu, izbjegavajte ga uperiti direktno u lice
  • Smanjite unos kave

Ako se simptomi počinju pogoršavati kako idu zimski dani, vrijedno je uložiti u kvalitetne kapi za oči koje će ih ovlažiti. Važno je naglasiti da koristite jedino kapi koje su najbolje za vaše oči, stoga prvo potražite savjet oftalmologa.

Za kupovinu umjetnih suza nije potreban recept – mogu se kupiti u skoro svakoj ljekarni.

Proculin Tears Advance kapi za oči

Proculin pr photo 1

Proculin Tears Advance kapi za oči na bazi 0,4% natrijevog hijaluronata i vodenih destilata su sterilna otopina za okularnu primjenu, s fiziološkim pH. Tears Advance kapi za oko sadržavaju vodene destilate ginka (Ginkgo biloba), borovnice, komorača i centele (Centella asiatica). 

Kako djeluju Proculin Tears Advance kapi za oči?

Natrijev hijaluronat brine za odgovarajuće podmazivanje očne površine i zaštitu od trenja uzrokovanog treptanjem, zadržavajući vodu na površini oka. Na taj način povećava stabilnost suznog filma koji štiti rožnicu od vanjskih utjecaja. 

Vodeni destilat ginka poboljšava oštrinu vida i smanjuje umor očiju i smanjuje iritaciju. Destilat od borovnice ima osvježavajuće karakteristike – umiruje umorne oči i pruža zaštitu od vremenskih i vanjskih utjecaja.

Za što se sve mogu koristiti Proculin Tears Advance kapi za oči?

Proculin Tears Advance kapi za oči koriste za osvježavanje, umirivanje i podmazivanje suhih očiju u slučaju iritacija koje nastaju zbog:

 • Atmosferskih faktora – klimatizirano i grijano okruženje, prekomjerna izloženost suncu, hladnoći, vjetru, dimu, zagađenjima
 • Suhoće oka, koja je uzrokovana pretjeranim umorom, što je posljedica dugotrajnog rada za računalom ili sindroma suhog oka
 • Oftalmološkog stresa – nakon operacije oka
 • Nošenja leća nekoliko sati dnevno

Optimalna primjena (osim ako vam vaš liječnik ne kaže drugačije) je jedna do dvije kapi u oko, dva do tri puta dnevno.

Proculin Tears Advance kapi za oči ne sadrže konzervans te su pogodne i za korisnike leća. Nakon prvog otvaranja sadržaj bočice se mora iskoristiti u roku od 6 mjeseci.

Proculin Tears Advance, zapremnine 10 ml, iznosi 68,50 kn odnosno 9.09 EUR.

Ocjena članka:

3.00 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci