PROMO

Starosna makularna degeneracija: 3 jednostavne stvari koje možete učiniti kako biste je spriječili

Dioptrija.hr
Starosna makularna degeneracija: 3 jednostavne stvari koje možete učiniti kako biste je spriječili

Starosna makularna degeneracija je bolest oka koja uzrokuje zamagljivanje centralnog vida. Kako joj samo ime govori, radi se o starosnoj bolesti koju uzrokuje stanjivanje makule (žute pjege) u oku.

Starosna makularna degeneracija

Unatoč tome što se radi o relativno čestoj bolesti među osobama starije životne dobi (preko 65 godina), nažalost nema lijeka. No, postoje dvije vrste starosne makularne degeneracije. Suha i vlažna.

Većina osoba s makularnom degeneracijom obolijeva od suhog oblika. A tek oko 10% osoba s makularnom degeneracijom obolijeva od vlažnog oblika bolesti. Starosna makularna degeneracija u svakom je slučaju jedan od vodećih uzročnika sljepoće u svijetu. 

No, može se nešto učiniti kako bi se bolest spriječila. Radi se o jednostavnim stvarima koje se s vremenom akumuliraju i dugoročno vam mogu biti od koristi. Prije nego što se osvrnemo na rješenja, upoznajmo se pobliže sa simptomima. Na što treba pripaziti u odnosu na starosnu makularnu degeneraciju?

Koji su simptomi starosne makularne degeneracije?

Postoji jedna zanimljiva činjenica u vezi ove bolesti. Za početak, u ranijim stadijima napredovanja možda nećete ni primijetiti da je imate. No, neki simptomi starosne makularne degeneracije mogu se manifestirati u obliku smetnji vida.

Na primjer, kad vam se čini da su ravne crte zavijene. Osim toga, centralni vid se smanjuje u jednom oku ili oba oka. Među tim su simptomima i poteškoće s prepoznavanjem lica, dok je povećana zamagljenost tiskanih riječi još jedan istaknut primjer simptoma ove bolesti.

Na koji način možete spriječiti razvoj starosne makularne degeneracije?

Isprobajte u praksi koji od ova tri savjeta. Radi se o jednostavnim, no djelotvornim promjenama koje možete ugraditi u svakodnevnu rutinu. Promjene su male, no mogu imati velik utjecaj na vas. 

Jedenje zelenog lisnatog povrća i prestanak pušenja

Ove su dvije stvari korisne za poboljšanje ukupnog zdravlja, no djelotvorne su i u sprječavanju starosne makularne degeneracije u starijoj dobi. Pušenje može udvostručiti izglede za razvoj starosne makularne degeneracije jer vas ta štetna navika izlaže slobodnim radikalima i nestabilnim molekulama.

Oni mogu prouzročiti oštećenje stanica i onemogućiti dolazak zdravih nutrijenata iz prehrane u mrežnicu oka. Što se tiče zdravih nutrijenata, zeleno lisnato povrće ima ih u izobilju te ga je potrebno sve više uključivati u prehranu. Špinat i kelj prepuni su antioksidanskih vitamina koji vas mogu zaštititi od staničnih oštećenja uslijed djelovanja slobodnih radikala.

Nošenje sunčanih naočala

Naočale vam nude visok stupanj zaštite od UV i plavog svjetla koje može izazvati oštećenje mrežnice. Stoga vam je nošenje sunčanih naočala s odgovarajućim slojem zaštite možda i najbolja dugoročna opcija.

Pronađite idealan par za svoje lice i ne zaboravite ih staviti na lice kad izlazite. I još jedna stvar – u prodavaonici potražite naočale s oznakom “UV 400”.

Dodatne savjete potražiti ovdje. 

Proculin Plus

Proculin Plus

Sve za zdravlje vaših očiju.

Proculin Plus kapsule su dodatak prehrani s luteinom, zeaksantinom, DHA iz ribljeg ulja, vitaminima i mineralima.

Sadrže DHA, riboflavin i cink koji doprinose održavanju normalnog vida (blagotvorni učnak postiže se s dnevnim unosom od 250 mg DHA). Riboflavin i cink doprinose i zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Usto sadrže i vitamin E, vitamin C, bakar i selen, koji također doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Sadrže i vitamin D koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Poveznice na korisne informacije:

https://www.webmd.com/eye-health/macular-degeneration/age-related-macular-degeneration-overview
https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/age-related-macular-degeneration
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-macular-degeneration/symptoms-causes/syc-20350375
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/agerelated-macular-degeneration-amd
https://healthblog.uofmhealth.org/7-habits-to-prevent-macular-degeneration-perfcon
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8464988/ 

Ocjena članka:

3.00 / 5 5
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci