Problemi s očima: kako prepoznati simptome težih bolesti?

Dioptrija.hr
Problemi s očima: kako prepoznati simptome težih bolesti?

Ljudsko oko je nevjerojatno složen organ koji nam omogućuje da doživimo svijet oko sebe putem osjetljivih receptora za svjetlost. Međutim, poput svih dijelova tijela, oči su podložne različitim problemima i bolestima koje mogu utjecati na naš vid.

Anatomija oka: Kako oči funkcioniraju

Da bismo bolje razumjeli probleme s očima, važno je razumjeti osnovnu anatomiju oka. Oko je složen organ koji se sastoji od različitih dijelova, uključujući rožnicu, leću, iris, mrežnicu i optički živac. Svaki od ovih dijelova igra ključnu ulogu u našoj sposobnosti da vidimo svijet oko sebe.

Na primjer, rožnica je prozirni omotač koji pokriva prednji dio oka i pomaže u fokusiranju svjetlosti na mrežnicu, dok mrežnica sadrži fotoreceptore koji pretvaraju svjetlost u električne signale koje mozak može interpretirati kao sliku.

blue-eyes-close-up-eye-890550

Uobičajeni simptomi problema s očima

Problem s vidom može se očitovati na različite načine, a simptomi mogu varirati ovisno o vrsti problema. Postoji niz uobičajenih problema s očima koji mogu utjecati na ljude svih dobnih skupina. Neki od njih uključuju kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam, kataraktu, glaukom i dijabetičku retinopatiju.

Srećom, većina ovih problema može se uspješno liječiti ili upravljati, obično kroz korektivne leće, operacije ili terapijske postupke. Na primjer, katarakta, koja uzrokuje zamućenje leće oka, može se kirurški ukloniti i zamijeniti umjetnom lećom kako bi se povratio normalan vid.

Savjeti kako zaštiti zdravlje očiju

Nacionalni institut za oči predstavlja dragocjen izvor informacija i smjernica za očuvanje zdravlja očiju. Njihovi savjeti su ključni za zaštitu vida i sprječavanje mogućih problema. Evo detaljnog pregleda preporuka koje nude:

 • Dobivanje temeljitog proširenog pregleda oka: Prošireni pregledi omogućuju detaljniji uvid u zdravlje očiju, što može pomoći u identifikaciji potencijalnih problema prije nego što postanu ozbiljni.
 • Svjesnost o čimbenicima rizika: Pretilost, visoki krvni tlak, dijabetes i obiteljska povijest očnih bolesti samo su neki od čimbenika koji mogu utjecati na zdravlje očiju.
 • Zdrava prehrana: Prehrana bogata tamnim, zelenim povrćem, poput špinata, kelja i brokule, može pružiti važne hranjive tvari potrebne za zdravlje očiju. Antioksidansi poput vitamina A, C i E te minerali poput cinka i bakra mogu pomoći u zaštiti očiju od oštećenja.
 • Prestanak pušenja: Pušenje može povećati rizik od razvoja očnih bolesti poput makularne degeneracije, katarakte i glaukoma.
 • Redovita tjelesna aktivnost: Redovita tjelesna aktivnost ne samo da može poboljšati opće zdravlje, već može i smanjiti rizik od razvoja određenih očnih bolesti poput glaukoma. Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju krvi, što može poboljšati dotok krvi u oči i održavanje zdravih očiju.
 • Nošenje sunčanih naočala: UV zračenje može uzrokovati oštećenje očiju, uključujući katarakte, makularnu degeneraciju i pterigij. Nošenje sunčanih naočala s UV zaštitom može pomoći u zaštiti očiju od štetnih sunčevih zraka. 
 • Redoviti odmori za oči: Dugi periodi fokusiranja na bliske objekte, poput računalnih ekrana ili knjiga, mogu umoriti oči i uzrokovati nelagodu. Preporučuje se uzimanje kratkih pauza svakih 20 minuta kako bi se oči odmorile. Tijekom pauze, fokusirajte se na objekte udaljene barem 20 metara kako biste smanjili naprezanje očiju.
 • Osnovne higijenske mjere: Redovito pranje ruku može spriječiti prijenos bakterija i virusa na oči, što može smanjiti rizik od infekcija. Također je važno izbjegavati dodirivanje očiju rukama kako bi se spriječilo unošenje potencijalno štetnih tvari.

1 oe 9 2023

Kada potražiti medicinsku pomoć

Ako primijetite bilo kakve promjene u svom vidu ili ako imate bilo kakve simptome problema s očima, važno je odmah potražiti savjet od stručnjaka. Mnoge očne bolesti mogu biti lakše liječiti ako se dijagnosticiraju u ranim fazama, stoga nemojte oklijevati potražiti medicinsku pomoć ako primijetite bilo kakve promjene u svom vidu.

Osim toga, redoviti pregledi očiju posebno su važni za starije osobe, jer su stariji ljudi pod većim rizikom od određenih očnih bolesti kao što su glaukom i makularna degeneracija.

Problemi s očima mogu biti zastrašujući, ali uz pravilnu dijagnozu i liječenje, većina njih može se uspješno upravljati ili čak potpuno izliječiti. Važno je redovito pratiti svoje oči i potražiti medicinsku pomoć ako primijetite bilo kakve promjene ili simptome problema s vidom. Oči su neprocjenjiv dar, stoga je važno brinuti se o njima kako biste mogli uživati u jasnom i zdravom vidu dugi niz godina.

Za sve informacije, pitanja i preglede te operacije očiju možete kontaktirati polikliniku na [email protected] ili ih možete nazvati na broj telefona 01 5625 450.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci