Koja je razlika između operacije sive mrene i laserske korekcije vida?

Dioptrija.hr
Koja je razlika između operacije sive mrene i laserske korekcije vida?

Katarakta i laserska operacija oka, iako oba imaju za cilj poboljšati vid, tretiraju različite probleme. Katarakta je obično povezana s dobi i uzrokuje zamagljen vid, dok laserska operacija oka rješava probleme poput kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma.

Depositphotos 675421216 l

Koje su razlike u postupku operacije i što nakon operacije?

Operacija katarakte uključuje uklanjanje mutne leće i zamjenu umjetnom lećom, dok laserska operacija oka mijenja oblik rožnice kako bi se poboljšalo fokusiranje svjetlosti na mrežnici. Oba postupka su brza, sigurna i obično bezbolna, nudeći pacijentima trajno poboljšanje vida. Odluka o odabiru između katarakte i laserske operacije oka ovisi o individualnim potrebama i zdravstvenom stanju pacijenta. Dok su katarakte češće kod starijih osoba, laserska operacija oka može se izvoditi u svim dobnim skupinama nakon punoljetnosti.

Nakon operacije, pacijenti će se redovito pratiti kako bi se osiguralo da vid napreduje i da nema komplikacija. Iako su rizici minimalni, važno je pridržavati se savjeta kirurga kako bi se smanjila mogućnost infekcije ili upale. U nekim slučajevima, pacijenti mogu zahtijevati i kataraktnu i lasersku operaciju oka kako bi trajno riješili svoje probleme s vidom.

Siva mrena: kako ju prepoznati, koji su simptomi, uzroci i liječenje

Zamućen vid može znatno otežati svakodnevne aktivnosti poput vožnje, gledanja televizije, čitanja i pisanja. Samo napredovanje sive mrene obično je bezbolno, ali dovodi do postupnog gubitka jasnoće vida. Promjena u refrakciji oka, što rezultira neodgovarajućom dioptrijom zbog promjene u elastičnosti i sklerozi očne leće, jedan je od simptoma koji prate razvoj ove stanje. Iako promjena dioptrije može pružiti privremeno olakšanje, kasnije faze sive mrene dovode do značajnog zamućenja vida.

Katarakta se često povezuje sa starijom životnom dobi, iako se može javiti i u mlađim godinama. Razni faktori, poput genetske predispozicije, starenja, izloženosti ultraljubičastom ili radioaktivnom zračenju, dijabetesa, traume oka te upotrebe određenih lijekova, mogu doprinijeti nastanku katarakte. Dijagnoza se najčešće postavlja kroz temeljit oftalmološki pregled koji uključuje testiranje vida, mjerenje tlaka u oku te pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka. Redoviti oftalmološki pregledi ključni su za rano otkrivanje ove bolesti.

Važno je istaknuti da se kontrola kroničnih bolesti, poput dijabetesa, može pokazati ključnom u prevenciji ili odgodi razvoja katarakte. Također, zdrava prehrana bogata voćem i povrćem, smanjen unos alkohola i nikotina te pravilna zaštita očiju od sunčevih zraka mogu doprinijeti očuvanju zdravlja očiju i smanjenju rizika od razvoja katarakte.

Depositphotos 10761582 l

Laserska korekcija vida: zašto ju napraviti i koje sve metode korekcije postoje?

Laserska korekcija vida se smatra jednim od najsigurnijih i najučinkovitijih medicinskih zahvata današnjice. Osim tradicionalnih problema s vidom poput kratkovidnosti i dalekovidnosti, laserska korekcija može riješiti i greške višeg reda, poput odbljesaka, razlivenih slika te smetnji u vožnji noću. LASIK i PRK tehnike su najpoznatije i izuzetno popularne metode za korekciju dioptrije.

Iako je LASIK često preferirana opcija zbog brzine oporavka i manjeg postoperativnog nelagode, nije uvijek prikladan za svakog pacijenta, posebno one s tankim rožnicama ili drugim specifičnim uvjetima. U takvim slučajevima, PRK se često koristi kao alternativa. Ova tehnika uključuje uklanjanje površinskog sloja rožnice prije korekcije vida, što je nešto invazivniji postupak s dužim periodom oporavka, ali može biti sigurnija opcija za određene pacijente.

Prije odluke o laserskoj korekciji vida, važno je proći detaljan pregled kod oftalmologa. Na temelju rezultata pregleda, liječnik će odrediti jeste li kandidat za LASIK ili PRK tehnike, ili možda niti za jednu od njih. Ovo uključuje testiranje vida, mjerenje debljine rožnice te procjenu općeg zdravstvenog stanja očiju. Nakon pregleda, liječnik će vam preporučiti najbolji postupak korekcije vida koji odgovara vašim potrebama i uvjetima vaših očiju.

Pročitajte i naše druge članke i upute:

Za sve informacije i pitanja možete kontaktirati očnu polikliniku na [email protected] ili ih možete nazvati na broj telefona 01 5625 450.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci