U članku vam otkrivamo: Kako izgledaju oči na drogama?

Dioptrija.hr
U članku vam otkrivamo: Kako izgledaju oči na drogama?

Kako izgledaju oči na drogama? Oči su ogledalo duše, i to je uvijek istina – bez obzira na to koliko ste ilegalnih supstanci konzumirali u nekom noćnom izlasku. Ali, jeste li se zapitali, mogu li vaše oči zaista biti pokazatelj toga da ste “na nečemu”?

Ispričat ćemo vam priču – preko ekstremno suženih zjenica, pa sve do ekstremno raširenih. Portal Vice prošetao je berlinskim noćnim klubovima i donosi fotografije očiju koje će nam reći kakve veze širina vaših zjenica ima veze s drogama i kako izgledaju oči na drogama.

Kako izgledaju oči na drogama?

Sadržaj droge koja vas opušta, čini sretnima ili budnijima nego ikada, ne samo da manipulira neurotransmiterima u vašem mozgu, već može utjecati i na fiziološke procese u vašem tijelu. Oni uključuju i očne mišiće koji su odgovorni za širenje ili sužavanje vaših zjenica. 

Optical Express

Nakon konzumiranja kokaina, marihuane ili amfetamina – vaše zjenice su primjetno šire, dok će opijati poput heroina utjecati na sužavanje vaših zjenica.

Vice je također razgovarao s nekoliko stručnjaka o tome koliko istine govore oči na drogama: Promjena veličine zjenica može biti znak konzumacije droge, ali i ne mora biti. – objasnio je Heike Kraus iz hitne pomoći za ljude koji se bore s ovisnošću, u Berlinu. Zjenice mogu biti proširene ukoliko osoba ima epilepsiju i pije lijekove, pa tražimo i druge, konkretnije znakove – npr. znoji li se ta osoba pretjerano.”

Međutim, oči na drogama i dalje govore istinu o nečijoj ovisnosti. Naime, policija u Hamburgu provodi testove na očima. Koriste pupilograf, uređaj koji izgleda kao 3D naočale iz 60ih, i navodno može otkriti je li vozač pod utjecajem droge ili alkoholama. Međutim, to je samo test prije vađenja krvi i ne može sa stopostotnom sigurnošću otkriti osobu pod utjecajem.

Kako tu priči ne bi bio kraj, Vice je kontaktirao i očnu kliniku – njihov odgovor bio je vrlo jasan – Nikako nije moguće reći na kojim su ljudi drogama promatrajući samo njihove zjenice.

Pročitajte sljedeće:

Recite nam kolike su vam zjenice, reći ćemo vam što vam je!

Ocjena članka:

3.15 / 5 20
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci