Suzne oči - donosimo 11 najčešćih razloga zašto vam se to događa

Dioptrija.hr
Suzne oči - donosimo 11 najčešćih razloga zašto vam se to događa

suzne oči

Ako su vam često suzne oči, pročitajte ovih 11 najčešćih razloga za suzne oči i kako si možete pomoći.

Suzne oči ili vodenaste oči

Suzne oči događaju se zbog pretjeranog stvaranja suza. Suze oči kod odraslih i suzne oči kod djece prilično su često stanje. 

Imate nešto u oku?

Kada imamo nešto u oku - prljavštinu, prašinu ili trepavicu, tijelo nam proizvodi više suza kako bi ispralo strano tijelo iz oka. Jednom kada problem nestane iz oka, oči bi vam trebale prestati suziti

Suho oko

Oči vam možda neprestano suze zato jer vam tijelo ne proizvodi dovoljno suza, prebrzo se osuše ili nemaju dobar omjer vode, ulja i sluzi. Suho oko mogu uzrokovati vjetroviti dani, brojna medicinska stanja i mnoge druge okolnosti. 

Konjunktivitis

Ovo je česti razloga zašto imate suzne oči. Javlja se i kod djece i kod odraslih, a simptomi su crvenilo jednog ili oba oka, svrbež, iritacija oka i osjećaj kao da imate pijesak u oku. Pročitajte sve o konjuktivitisu

Alergije

Suzne oči, osjećaj svraba, kihanje, curenje nosa - sve su to klasični znakovi alergije. Moguće je i da se očne alergije pojave same, bez drugih simptoma. 

Pomoći će vam lijekovi protiv alergije, kapi za oči i izbjegavanje alergena. 

Blokirani suzni kanali

Obično suze krenu iz suznih žlijezda, preko površine oka i slijevaju se u kanale u kutu oka. Međutim, ako su suzne žlijezde blokirane, suze se gomilaju i uzrokuju suzne oči.

Ozljeda ili infekcije samo su neki od razloga blokiranih suznih kanala.

Problem s vjeđama

Problem s vjeđama može uzrokovati suzne oči. Može se raditi o entropiju ili upali vjeđa (blefaritis).

Ogrebotina na oku

Prljavština, pijesak i kontaktne leće mogu ostaviti ogrebotinu na rožnici. Kada se to dogodi oko suzi, boli, crveno je i osjetljivo na svjetlo. Iako ove ogrebotine obično zacijele kroz dan ili dva, preporučuje se pregled kod oftalmologa u slučaju da vam je potrebno liječenje.

Ječmenac

Suzne oči samo su jedan od simptoma, ali ostali su simptomi izraženiji - poput natečene, crvene i bolne kvržice uz rub kapka. Ječmenac će vjerojatno nestati sam od sebe kroz nekoliko dana. U međuvremenu, nemojte ga dirati ili pokušavati istisnuti - samo ćete raširiti infekciju. Mogu vam olakšati topli oblozi.

Problem s trepavicama

Jeste ikada primijetili kako vam jedna od dlačica iz obrva uvijek raste pod nekim krivim kutem? Ista se stvar može dogoditi s trepavicama te umjesto prema van može rasti prema unutra i nadražiti oko. 

Ovo se stanje naziva trihijaza te se liječi uklanjanjem trepavica, folikula ili preusmjeravanjem rasta trepavica koje oštećuju oko. 

Blefaritis

Ovo stanje uzrokuje natečene vječe, obično bliže trepavicama. Oči mogu biti suzne, crvene, zalijepljene i mogu svrbjeti. 

Može se liječiti, iako blefaritis često prođe sam od sebe.

Ocjena članka:

4.17 / 5 6
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci