Pijenje vina smanjuje rizik od katarakte, navodi istraživanje

Dioptrija.hr
Pijenje vina smanjuje rizik od katarakte, navodi istraživanje

Rezultati novog istraživanja iz Kalifornije nam govore da pijenje vina smanjuje rizik od katarakte. Istraživanje je provedeno na skoro pola milijuna ispitanika.

Pijenje vina

Siva mrena ili katarakta je najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Karakteristična je za stariju dob, a može se ukloniti zamjenom očne leće.

Optical Express

Sivu mrenu uzrokuje više faktora – genetska predispozicija, dijabetes, trauma oka, određeni lijekovi, izloženost zračenju i još neki rjeđi uzroci. Međutim, novo istraživanje je pokazalo da ljudi koji umjereno konzumiraju alkohol imaju nešto manje šanse da razviju kataraktu. Također navode da vino ima najveći zaštitnički utjecaj od svih alkohola.

Istraživanje je objavljeno u akademskom časopisu “Ophthalmology”, a proveo ga je istraživački tim iz NIHR biomedicinskog istraživačkog centra. Istraživanje je provedeno na 490 000 volontera u Velikoj Britaniji.

Koliko pijenje vina smanjuje rizik?

U istraživanju je određen utjecaj alkohola bez obzira na vrstu, isto kao i utjecaj alkohola ovisno o vrsti pića.

Što se tiče utjecaja alkohola neovisno o vrsti:

  • sudionici koji su pili 1-2 i 3-4 puta tjedno, imaju 7% i 6% manji rizik od operacije katarakte od sudionika koji su pili maksimalno 3 puta mjesečno
  • sudionici koji su pili svaki dan, imaju 6% veći rizik od operacije katarakte od sudionika koji su pili 1-2 puta tjedno i 5% veći rizik od sudionika koji su pili 3-4 puta tjedno

Što se tiče vrste alkoholnog pića:

  • Sudionici koji su pili crno vino imaju 14% manji rizik od operacije katarakte
  • Sudionici koji su pili bijelo vino i šampanjac imaju 10% manji rizik
  • Sudionici koji su pili pivo i likere imaju 13% i 14% manji rizik – međutim, sudionici koji su pili navedena pića svakodnevno, nisu rezultirali smanjenim rizikom

“Razvoj mrene može biti posljedica postupnog oštećenja od oksidativnog stresa tijekom starenja. Činjenica da su naša otkrića bila posebno vidljiva kod ljubitelja vina može sugerirati zaštitnu ulogu polifenolskih antioksidansa, kojih posebno ima u crnom vinu”, rekla je vodeća autorica istraživanja dr. med. Sharon Chua.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci