Kako spriječiti ozljede oka od igračaka kod djece?

Dioptrija.hr
Kako spriječiti ozljede oka od igračaka kod djece?

Američka oftalmološka akademija upozorava roditelje na izbjegavanje kupovine igračaka koje mogu uzrokovati ozbiljne ozljede oka, pa čak i sljepoću.

Prema američkoj komisiji za sigurnost potrošačkih proizvoda, procjenjuje se da je u hitnim službama američke bolnice u 2018. liječeno 226.100 ozljeda povezanih s igračkama.

ozljede oka

Optical Express

Gotovo polovica tih incidenata bile su ozljede glave. Nažalost, većina ovih ozljeda dogodi se djeci mlađoj od 15 godina. Važno je razmisliti o sigurnosti bilo kojeg poklona koji dajete, a posebno ako je to poklon djetetu.

Prema „Prevent Blindness America“, djeca svake godine pretrpe približno 11 000 ozljeda oka povezanih s igračkama. To su zastrašujuće stvari, no ozljede oka povezanih s igračkama najčešće nemaju dugotrajne štetne učinke. No što je još važnije, lako ih je spriječiti.

Važno je biti oprezan

Navedene igračke treba u potpunosti izbjegavati ili dopuštati samo uz pažljiv roditeljski nadzor. Pažljivo čitajte upute na ambalaži igračaka.

  • Oružje je najgori neprijatelj sigurnosti očiju. Iz godine u godinu pištolji, paintball i pištolji za pelete, kao i igračke za ispaljivanje projektila i dalje su na vrhu liste opasnosti.
  • Pištolji za djecu općenito su poziv na ozljede oka. Pripazite posebno na projektile s dijelovima koji izbijaju ili odlijeću jer mogu biti izuzetno opasni. Igračke s oštrim vrhovima, uključujući strelice, lukove i strijele, sve su opasnost za dječje oči.
  • Djeca nikada ne smiju koristiti niti upravljati s vatrometom.
  • Laserski pokazivači mogu u određenim situacijama prouzročiti oštećenje mrežnice i treba ih koristiti s velikim oprezom.

ozljede oka

Usmjerite pogled na prave igračke

Budući da ne postoji sveobuhvatan popis sigurnih igračaka, pametno je imati vlastite sigurnosne provjere koje će vam pomoći da donesete prave odluke o igračkama za svoju djecu.

Evo nekoliko koraka koje treba slijediti kako biste izbjegli ozljede oka:

1. Pripremite se: educirajte se o pravim igračkama za dobnu skupinu vašeg djeteta i istražite igračke koje ih zanimaju. Internet je izvrsno mjesto za pregledavanje recenzija igračaka drugih roditelja poput vas.

2. Pročitajte sve sigurnosne upute na pakiranju igračaka i dobne preporuke kako biste mogli procijeniti prikladnost vašeg djeteta.

3. Provjerite ima li oštrih šiljastih rubova na igrački. Ispitajte je li čvrsta konstrukcija. Ne želite igračku koja bi se mogla slomiti i razbiti na oštre komade.

4. Kada provjerite igračku, pokažite djetetu pravilnu uporabu jer je pogrešna uporaba igračke također drugi uzrok ozljede oka. Sklonite igračke nakon završetka igranja, a igračke namijenjene starijoj djeci držite dalje od manje djece.

Ako vaše dijete doživi ozljedu oka od igračke, odmah potražite liječničku pomoć od oftalmologa.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci