Kako izvaditi trepavicu iz oka?

Dioptrija.hr
Kako izvaditi trepavicu iz oka?

Trepavice su namijenjene zaštiti očiju od prašine i krhotina. Povremeno vam trepavica može pasti u oko i zaglaviti minutu ili dvije. Kada se to dogodi, možete osjetiti iritaciju ili svrbež ispod kapka. Možda ćete imati potrebu trljati oko i oko će vam vjerojatno početi suziti. Donosimo u nastavku kako izvaditi trepavicu iz oka.

kako izvaditi trepavicu iz oka

Ako imate trepavicu u oku, pokušajte ostati mirni i slijedite upute iz članka. Većinu vremena trepavica se može jednostavno ukloniti bez daljnjih komplikacija.

Optical Express

Kako prepoznati kada je trepavica u oku?

Trepavice u vašem oku mogu vas peckati ili zaboliti, možete ju osjetiti ili ne osjetiti, a može i ne mora biti rezultat trljanja očiju.

Možete prepoznati da je ono što vam je u oku trepavica tako da stojite ispred zrcala, držite otvoreno oko i pomičete oko s jedne na drugu stranu. Slijedite korake u nastavku ako vidite ili sumnjate na trepavicu u oku.

Ako ste se ikada pitali kako izvaditi trepavicu iz oka, slijedite ove korake:

 • Prije nego što bilo što učinite, temeljito operite ruke vodom i sapunom i osušite ih ručnikom. Uklonite kontaktne leće ako ih imate. Ne želite uvoditi bakterije u svoje oko, pogotovo kad je već nadraženo.
 • Gledajte u ogledalo i nježno povucite kožu iznad kosti obrve i kožu ispod oka. Na trenutak pažljivo pogledajte i vidite možete li vidjeti trepavicu kako pluta u oku.
 • Bez trljanja oka, duboko udahnite i trepnite nekoliko puta kako biste vidjeli hoće li vaše prirodne suze same isprati trepavicu.
 • Ako vam se čini da vam je trepavica iza gornjeg kapka, lagano povucite gornji kapak prema naprijed prema donjem kapku. Gledajte prema gore, pa lijevo, pa desno, pa dolje. Ponovite ovaj postupak kako biste pokušali pomaknuti trepavicu prema centru vašeg oka.
 • Koristite mokru pamučnu krpu i pokušajte nježno uhvatiti trepavicu ako vidite kako se spušta prema dolje ili ispod donjeg kapka. Učinite to samo ako je trepavica na bijelom dijelu oka ili kapka.
 • Isprobajte umjetne suze ili fiziološku otopinu kako biste isprali trepavicu.
  Ako niti jedan od gore navedenih koraka nije uspio, uzmite malu šalicu soka i napunite je mlakom, filtriranom vodom. Spustite oko prema šalici i pokušajte isprati trepavicu.
 • Kao krajnje sredstvo, možete se pokušati istuširati i usmjeriti blagi mlaz vode prema oku.

Kako izvaditi trepavicu iz oka djeci i bebama

Ako je vašem djetetu zapela trepavica u oku, nemojte je pokušati izvaditi noktima ili bilo kojim drugim oštrim predmetom.

Ako gornji koraci ne uspiju, držite djetetovo oko otvorenim i uputite ga da gleda s jedne strane na drugu te gore-dolje dok ga ispirete fiziološkom otopinom ili umjetnim kapima za suze.

Ako to nemate, upotrijebite lagani mlaz čiste, mlake ili hladne vode. Možete pokušati i mokrim pamučnim tamponom na kutu oka ga ukloniti.

Ako vam je trepavica zapela u oko ili djetetovo oko dulje od sat vremena, možda ćete trebati pozvati medicinskog stručnjaka za pomoć. Ponovljeni pokušaji uklanjanja trepavice s oka mogu ogrebati i iritirati rožnicu, što povećava rizik od infekcija oka.

Što ne treba raditi

Najbolja strategija za uklanjanje stranog predmeta iz oka je ostati smiren.
Evo kratkog popisa stvari koje trebate izbjegavati dok vam je trepavica u oku:

 • Ne pokušavajte ukloniti trepavicu kad vam u oči uđu kontaktne leće.
 • Nikad ne dodirujte oko, a da prethodno niste oprali ruke.
 • Ne koristite pincetu ili bilo koji drugi oštri predmet.
 • Ne pokušavajte voziti ili upravljati osjetljivom opremom.
 • Ne ignorirajte trepavicu i nadajte se da će nestati.
 • Ne paničarite.

Dugotrajne nuspojave

Obično je trepavica na oku privremena neugodnost koju možete brzo riješiti sami.

Ako ne možete ukloniti trepavicu, ona može vam ogrebati kapak ili oko. Bakterije iz vaših ruku mogu se unijeti u vaše oko dok je nadraženo. Također možete ozlijediti kapak ili rožnicu pokušavajući ukloniti trepavicu noktima ili oštrim predmetom.

Svi ovi čimbenici povećavaju rizik od konjunktivitisa (ružičasto oko), keratitisa ili celulitisa kapaka.

Kada posjetiti liječnika
U nekim slučajevima trepavica na oku može rezultirati odlaskom liječniku. Trebali biste pozvati stručnu pomoć ako imate bilo što od sljedećeg:

 • trepavica zarobljena u oku više od nekoliko sati
 • crvenilo i suzenje koje ne prestaje nakon uklanjanja trepavice
 • zeleni ili žuti gnoj ili sluz koji dolaze iz vašeg oka
 • krvarenje iz oka

Trepavice na oku prilično su često stanje i obično se mogu riješiti kod kuće. Izbjegavajte trljanje oka i uvijek operite ruke prije nego što dodirnete područje oko očiju. Prije svega, nikada nemojte pokušavati ukloniti trepavicu s oka oštrim predmetom poput pincete.

U nekim će vam situacijama možda trebati pomoć oftalmologa ili optometrista za sigurno uklanjanje trepavica. Razgovarajte sa svojim očnim stručnjakom ako ustanovite da vam trepavice često padaju u oči.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci