Zašto podižemo obrve i koje sve poruke tako šaljemo?

Dioptrija.hr
Zašto podižemo obrve i koje sve poruke tako šaljemo?

Koliko puta ste skupili obrve kad vas je nešto mučilo, podigli ih u znak pozdrava, podigli jednu obrvu kao znak nevjerice, navijestili neku zaigranu aktivnost? Vjerojatno ne možete ni nabrojati. Evo zašto sve podižemo obrve i što sve izražavamo! 

zašto podižemo obrve
Amanda Dalbjorn, Unsplash

Zašto podižemo obrve?

Obrve nam pomažu u iskazivanju emocija. Zanimljivo je kako će se obrve podizati zajedno s tonom našeg glasa i obrnuto. Postoji knjiga ‘Amazing Face Reading’ i ona sugerira kako oblik vaših obrva govori tko ste zapravo.

Osobe s obrvama izraženog kuta vole biti u pravu i žele sve imati pod kontrolom; osobe sa zaobljenim obrvama su orijentirane na druge ljude, a oni s ravnim obrvama su direktni, vole logiku i gole činjenice.

Optical Express

Podižemo obrve kako bismo izrazili iznenađenje, sumnju, nevjericu, pretjerivanje ili ih podižemo nesvjesno kako izdajemo naredbe, nešto zahtjevamo ili želimo naglasiti neke naše stavove i stvari koje su nam važne.

Podizanje obrva i emocije

Kada podignete obrve prilikom prvog susreta s nekim, bit će to znak naklonosti i prijateljstva, a ukoliko je osjećaj uzajaman i vi ćete dobiti podignute obrve.

Ova gesta također izražava otvorenost. Kada pozdravite nekoga s uzbuđenim: ‘Heeej!’, ‘Boook!’ obrve će se također podići.

Kada ih skupite i namrštite se možete iskazivati tjeskobu. Spuštene obrve pokazuju ljutnju ili zbunjenost i nesigurnost.

Kada vidite na malo daljoj udaljenosti nekoga koga poznajete također ćete podići obrve u znak pozdrava.

Muškarce privlače žene s podignutim obrvama, a žene muškarci sa spuštenim obrvama. Zbog ovog muškarci obično imaju malo spuštenije obrve, kako bi izgledali dominantniji.

Jeste li znali?

  • Prosječna osoba ima oko 250 dlačica u jednoj obrvi
  • Potrebno je otprilike 4 mjeseca da sve dlačice otpadnu, i narastu nove
  • Obrve nam daju evolucijsku prednost – lakše izražavamo i tumačimo emocije

Pročitajte Zašto kolutamo očima?

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci