Kolutanje očima - zašto kolutamo očima?

Dioptrija.hr
Kolutanje očima - zašto kolutamo očima?

Svi smo u nekom trenu zakolutali očima – ili kako bismo reagirali na neku šalu ili osobu koja nam nije sjela. Ali zašto to radimo i kako je zapravo kolutanje očima krenulo?

via GIPHY

Za početak, recimo da žene češće kolutaju očima nego muškarci. Znanstvenici tvrde da je od žena sve i krenulo – kolutanje očima žene su počele koristiti kao obrambeni mehanizam, kako bi pokazale dominaciju nad drugim ženama.

Optical Express

Ponekad, kad zakolutamo očima – to čak nije ni svjestan odgovor, već više nesvjesna rekacija ili refleks. Ta mala gesta omogućuje nam da savršeno i bezopasno izrazimo svoje osjećaje. Ili ipak nije tako bezopasno?

Znanstvenici i profesori tvrde da je kolutanje očima jedan od najčešćih znakova za komuniciranje nepoštovanja prema drugoj osobi.

Što je kolutanje očima značilo u prošlosti?

Kolutanje očima čak spominje i Shakespeare u 16. stoljeću, ali u svojstvu komuniciranja žudnje i agresivne strasti. Charles Dickens ga spominje oko 1800., a kaže kako je žena zakolutala očima u strahu.

Tek oko 1980. ta je gesta postala je znak neodobravanja i iritacije.

Zašto žene češće kolutaju očima nego muškarci?

via GIPHY

Često se ova gesta povezuje s tinejdžericama – kraljicama pasivne agresije. Muškarci svoju ljutnju izražavaju svađom i malo su agresivniji od žena. Žene najčešće ne pokazuju taj tip agresivnosti te kao svoj alat koriste kolutanje očima, između ostalog.

Kolutati očima nije urođeno, već naučeno ponašanje. Djeca uče kolutati očima, jer su to vidjela od svojih roditelja, braće i sestara, na televiziji ili od svojih vršnjaka. Kako to znamo?

Pa jeste li ikada vidjeli bebu da koluta očima? Bebe očima mogu izraziti strah, sreću, smiju se i plaču, ali ne kolutaju očima. Kolutanje očima nije nešto urođeno, već naučeno.

Znanstvenici koji proučavaju evoluciju smatraju kako se ovaj znak pasivne agresije razvio kako bi si žene osigurale partnera. Žene kao vrsta izbjegavale su izravnu agresiju kako ne bi bile ozlijeđene i ugrozile potomstvo. Zato su radije izabrale pasivnu agresiju te danas to izgleda tako da neke žene kritiziraju tuđi izgled, šire glasine i eto – kolutaju očima.

Ocjena članka:

2.00 / 5 4
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci