Otkriveno je koliko dobra ili loša prehrana utječu na zdravlje očiju

Lutein, zeaksantin, betakaroten, pektin, omega 3 masne kiseline, minerali te antioksidansi vrlo su bitni sastojci za organizam koji „rade“ u službi očuvanja vašeg zdravlja. Svi se ti sastojci nalaze u određenoj hrani i bitno je voditi računa o svakodnevnom unosu tih „dobrih“ nutrijenata.

Posljedice loše prehrane

Svakodnevna loša i neredovita prehrana, konstantan unos brze hrane, neredoviti obroci sa nedovoljnom količinom nutritivnih sastojaka odraziti će se na opće stanje organizma, pa će tako utjecati i na vid. Očno crvenilo, nadutost kapaka, osjetljivost i opći umor vrlo lako mogu biti posljedica loše ishrane. Uvođenjem reda i discipline za stol može se mnogo pogodovati općem poboljšanju vaših očiju.

Mrkva i oči se vole

Još uvijek pamtimo djetinjstvo u kojem su nam majke, bake, tete gulile mrkvu i govorile da ćemo od nje imati super vid. To je zapravo i točno. Mrkva sadrži betakaroten i pektin koji štite i poboljšavaju vid. Zeleno povrće, salata, špinat, brokula, kelj, peršin i paprika sadrže luteinom i zeaksantinom, te ne samo da poboljšavaju vid, već i preveniraju nastanak nekih očnih bolesti (katarakte i makularne degeneracije). Takvo povrće obiluje vitaminima A, B12, C i kalcijem te dokazano štiti od gubitka vida.

Optical Express

Voće je velik izvor antioksidansa, te se preporuča konzumacija grožđa, šljiva, bobičastog voća, ali svog sezonskog voća koje vam je dostupno.

Omega 3 kiseline

Mrežnicu oka štite omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribi (posebice tuna, bakalar, losos) i svim morskim plodovima i algama, dok leću oka štite proteini koji se nalaze u jajima. Jedan od važnijih sastojaka prehrane su zasigurno i minerali (cink i selenij).

Ukoliko smatrate da ne unosite dovoljno minerala, vitamina i ostalih nutrijenata u organizam, možete se posavjetovati sa liječnikom te koristiti i neke suplemente koje će vam on preporučiti.

Pročitajte sljedeće:
Vitamin C – zaštitnik naših očiju
Što vaše oči govore o vašem zdravlju?
Kako znati jesam li kandidat za lasersku korekciju vida?
Koordinacija očiju – kako je poboljšati?
Što je skijaskopija – određivanje dioptrije pomoću širenja zjenica
Kako se vaše oči mijenjaju s godinama?
Očuvajte svoje oči – donosimo 10 jednostavnih savjeta kako sačuvati vid
Kako prepoznati visoki očni tlak?

Ocjena članka:

5 / 5 1

Možda će vas zanimati

Novi članci