Ozljede oka NBA koštaju 2,4 milijuna dolara godišnje!

Dioptrija.hr
Ozljede oka NBA koštaju 2,4 milijuna dolara godišnje!

Ozljede, nažalost, nisu novost ni u kojem sportu, posebice u kontaktnom sportu poput košarke. No kad čujete da se igrač ozlijedio, vjerojatno vam padne na pamet ozljeda koljena ili ramena – no i ozljede oka su u NBA ligi ozbiljan problem.

Ozljede oka košarka

Ako ste ikada igrali košarku, niste iznenađeni ovom vijesti – ruke koje su skoro uvijek u zraku u kombinaciji sa čestim skokovima mirišu na katastrofu za oči svakog igrača.

Optical Express

Računanje koliko koštaju ozljede oka

Dr. Yen i dr. Foroozan, službeni liječnici NBA ekipe Houston Rockets, pratili su sve ozljede oka u ligi sezone 2018-2019 Informacije su izvlačili iz izjava za medije i sportskih vijesti. Kako bi procijenili ozbiljnost ozljede, detaljno su pregledali svaku snimku ozljede oka na terenu.

U povijesti NBA lige igrači znali skoro ostajati bez oka na terenu, no ozljede koje su dr. Yen i dr. Foroozan vidjeli, većinom su bile blage. Od svih slučajeva, najčešća je bila erozija rožnice koja uzrokuje mutan vid i bol u oku.

Iako ozljede nisu bile teške, dr. Yen i dr. Foroozan su izračunali koliko je izostanak ozlijeđenih igrača koštao njihove momčadi i cijelu ligu. Ozlijeđeni igrači propustili su 18 utakmica i koštali svoje momčadi i ligu 2,4 milijuna dolara.

Što se tiče gubitka na terenu, na temelju učinka igrača, ozljede su uzrokovale jednu pobjedu manje, odnosno jedan gubitak. Jedan gubitak se ne čini kao puno, no ako se radi o utakmici u doigravanju, ozljede oka mogu odlučiti koji tim prolazi dalje. Dr. Yen i dr. Foroozan nisu ni ubrojili utakmice doigravanja u svoju analizu, u kojima timovi mogu zaraditi preko 100 milijuna dolara.

Zaštita za oči – zašto je korisna i zašto je igrači ne nose

Znanost je toliko napredovala da, u teoriji, igrači ne bi trebali znati da uopće nose zaštitne naočale. Ne magle se, ne pritišću i ne padaju s lica. No dr. Foroozan je rekao da “igrači ne mogu dočekati da ih skinu.”

Bića smo navike. To je dio zbog kojeg su postali profesionalni sportaši – Konstantni trening i ponavljanje godinama. Što god poremeti tu konzistentnost, utječe na njih“, navodi dr. Foroozan.

Dr. Yen smatra da bismo sportaše trebali naučiti na nošenje zaštite za oči već od mlade dobi. “Hokejaši u 60-ima i 70-ima nisu nikada nosili kacige ni maske, a sada svi nose zaštitu. Došlo je do tog prijelaza kad su djeca morala početi nositi maske. Trebale su proći godine i godine da dođe do toga, ali zato ih sad svi nose”, rekao je.

Iako ozljede oka najčešće nisu ozbiljne, zaštita za oči spriječit će ih u 99% slučajeva.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci