Nistagmus (nekontrolirano trzanje očiju) - simptomi i liječenje

Dioptrija.hr
Nistagmus (nekontrolirano trzanje očiju) - simptomi i liječenje

nistagmus

Nistagmus je poremećaj koji izaziva nekontrolirane pokrete očiju. Može izazvati probleme s vidom, ali u većini slučajeva nije bolno. NIje izliječivo, ali se može liječiti i kontrolirati.

Ovaj poremećaj nastaje kad su nedovoljno razvijeni dijelovi mozga koji kontroliraju pokrete očiju i primaju vizualne informacije. Oni ne mogu ispravno kontrolirati pokrete očiju, pa dolazi do nevoljnih trzaja.

Optical Express

Nistagmus često rezultira smanjenim vidom i percepcijom dubine i može utjecati na ravnotežu i koordinaciju.

Poremećaj uzrokuje kretanje očiju s jedne strane na drugu, gore-dolje ili kruže. Kao rezultat, oba oka ne mogu stabilno gledati predmete. Osobe s ovim poremećajem klimaju glavom ili drže glavu u neobičnim položajima.

Općenito, nistagmus je simptom drugog očnog ili medicinskog problema, a umor i stres ga mogu pogoršati. Međutim, točan uzrok često je nepoznat.

Oblici nistagmusa:

Kongenitalni nistagmus: najčešće se razvija u dobi od 2 do 3 mjeseca. Oči se pomiču u horizontalnom smjeru. Ovaj oblik često je povezan s drugim stanjima, kao što su albinizam, urođena odsutnost šarenice, nerazvijeni vidni živci i urođena katarakta.

Spasmus nutans
: obično se javlja između 6 mjeseci i 3. godine života, a poboljšava se između 2. i 8. godine. Djeca s ovim oblikom nistagmusa često klimaju glavom ili ju naginju, a oči im se mogu pomicati u bilo kojem smjeru. Ova vrsta nistagmusa obično ne zahtijeva liječenje.

Stečeni nistagmus: razvija se kasnije u djetinjstvu ili odrasloj dobi. Uzrok je najčešće nepoznat, ali to može biti zbog središnjeg živčanog sustava i metaboličkih poremećaja ili toksičnosti alkohola i droga.

Nistagmus – uzroci

Nistagmus najčešće uzrokuje neurološki problem koji je prisutan pri rođenju ili se razvija u ranom djetinjstvu. Stečeni nistagmus koji se javlja kasnije u životu može biti simptom drugog stanja ili bolesti, poput moždanog udara, multiple skleroze ili traume.

Drugi uzroci uključuju:

 • Manjak razvoja normalne kontrole pokreta oka u ranoj dobi
 • Albinizam
 • Vrlo visoka refrakcijska pogreška, na primjer, kratkovidnost (kratkovidnost) ili astigmatizam
 • Kongenitalnu mrenu
 • Upalu unutarnjeg uha
 • Lijekovi protiv epilepsije
 • Bolesti središnjeg živčanog sustava

nistagmus

Nistagmus – dijagnoza

Može se dijagnosticirati sveobuhvatnim pregledom oči. Testiranje na nistagmus, s posebnim naglaskom na kretanje očiju, može uključivati:

 • Povijest bolesti zbog utvrđivanja simptoma koje pacijent ima i prisutnost zdravstvenih problema i uzetih lijekova.
 • Mjerenje oštrine vida.
 • Mjerenje dioptrije kako bi se odredila odgovarajuća snaga leće potrebna za nadoknađivanje bilo koje refrakcijske pogreške (kratkovidnosti, dalekovidosti ili astigmatizma).
 • Testiranje kako se oči fokusiraju, kreću i rade zajedno. Ovim će se ispitivanjem tražiti problemi koji utječu na kontrolu pokreta očiju ili otežavaju zajedničko korištenje oba oka.

Budući da je nistagmus često rezultat drugih zdravstvenih problema, optometrist može uputiti pacijenta svom liječniku primarne zdravstvene zaštite na daljnja ispitivanja.

Koristeći podatke dobivene ispitivanjem, optometrist može utvrditi ima li pacijent ovaj poremećaj i savjetovati ga o mogućnostima liječenja.

Liječenje

Iako naočale i kontaktne leće ne korigiraju sam nistagmus, ponekad mogu poboljšati vid. Neke se vrste nistagmusa poboljšavaju tijekom djetinjstva. Rijetko se izvodi operacija kojom se mijenja položaj mišića koji pokreću oči.

Ako drugi zdravstveni problem uzrokuje nistagmus, optometrist će u suradnji s liječnikom primarne zdravstvene zaštite ili drugim medicinskim stručnjacima pokušati liječiti taj osnovni uzrok.

nistagmus

Kako pomoći djeci s nistagmusom?

Obično se nistagmus otkrije u vrlo mladoj dobi. Evo nekoliko savjeta kako možete pomoći djetetu koje ima poremećaj:

Pronađite oftalmologa kojem vjerujete i koji razumije problematiku nistagmusa.
Redovito obavljajte kontrole dioptrije kako bi naočale i/ili kontaktne leće koje dijete nosi maksimalno korigirale vid.

Objasnite učiteljima i nastavnicima
djeteta osnove nistagmusa, kako bi razumjeli način na koje to stanje utječe na sposobnost gledanja, učenja i interakcije s drugom djecom.

Nemojte smanjiti očekivanja
za svoje dijete. Većina osoba s nistagmusom može dovoljno dobro vidjeti, učiti i komunicirati, te voditi normalan život.

Prevencija

Nistagmus može biti nasljedan i osoba se s njim može roditi. Preporučuje se opsežni pregled oka kako bi se utvrdio uzrok i tijek djelovanja.

Ocjena članka:

4.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci