Dioptrijske naočale - sve što niste znali ili ste mislili da znate!

Dioptrija.hr
Dioptrijske naočale - sve što niste znali ili ste mislili da znate!

Dioptrijske naočale se široko koriste, bilo da su samo dodatak ili ih nosite kako biste bolje vidjeli i zaštitili oči. Donosimo vam nekoliko zanimljivih i cool činjenica o naočalama.

dioptrijske naočale

Prva verzija pomagala za vid izumljena je prije 1000 godina. Izgledalo je poput malog povećala. No, smatra se da je prvo nosivo pomagalo za vid izumio Talijan Salvino D'Armante u trinaestom stoljeću. Dakle, možemo zahvaliti Italiji za cool dodatak, kao i ukusnu hranu.

Prvi okviri bili su od drveta, bakra, kože i kosti. Španjolski izumitelji pričvrstili su vrpce na naočale samo da ne bi skliznule niz nos. Moderan stil koji omogućava da naočale počivaju na nosu nastao je u osamnaestom stoljeću.

Neki ljudi vjeruju da nošenje zlatnih naušnica i naočala u isto vrijeme može poboljšati vid. 99,9% smo sigurno da je ovo samo mit, ali možete pokušati i javiti nam pomaže li vam ova kombinacija bolje vidjeti.

Čitanje pri slabom svjetlu neće vam oštetiti vid. Dobro svjetlo olakšat će čitanje, ali prigušeno svjetlo ne može uništiti vaš vid. Dakle, možete uživati ​​u čitanju u krevetu, a vaš partner može spavati bez maske za spavanje.

dioptrijske naočale

Što su dioptrijske naočale i što o njima trebate znati?

Prema studijama, 25 posto svjetske populacije mora nositi dioptrijske naočale ili korektivne leće. Posjet oftalmologu može potvrditi imate li prezbiopiju, prirodnu nuspojavu starenja. Kako starimo, leća unutar našeg oka gubi fleksibilnost i postaje manje učinkovita u fokusiranju. Ukoliko ne želite ili ne možete korigirati svoju dioptriju putem medicinskog zahvata laserske korekcije vida (pročitajte sve o laserskoj korekciji vida), preostaje jedino opcija kvalitetnih dioptrijskih naočala.

Koji materijal za dioptrijske naočale odabrati - staklo ili plastiku?

  • Staklene leće: Ove leće nude jasniji vid od plastičnih leća, a mogu se izraditi i od tanjih materijala, što ih čini privlačnijima na vašem licu. Također je manje vjerojatno da će se ogrebati.
  • Plastične leće: Kada razmišljate što je bolje između staklenih i plastičnih leća, znajte da su plastične leće lakše, što ih čini lakšim za nošenje tijekom dana. Nisu teške kao staklene leće pa je manja vjerojatnost da će vam skliznuti niz nos.

David travis avvzjc0ynbq unsplash min

Kakve prednosti ima antirefleksni sloj?

Radi vašeg ugođaja i radi vaše sigurnosti, posebno prilikom vožnje, ovaj sloj bi trebao biti obavezan na svim vašim naočalama. Zahvaljujući nanesenom antirefleksnom sloju, dioptrijska leća će propustiti veći snop svjetla do oka. Taj isti sloj sprječava neugodni odsjaj od prejake rasvjete ili svjetala nadolazećih vozila. Znatno će pomoći i u uredskim poslovima, za računalom.

Bojane i fotoosjetljive dioptrijske naočale?

Danas je moguće imati fotoosjetljive leće od stakla i od plastike, no uvijek se na njima preporučuje stavljanje antirefleksnog sloja. Iako fotoosjetljive leće koštaju više od prozirnih leća, one nude praktičnost smanjenja potrebe za nošenjem sunčanih naočala s dioptrijom. Takve leće su potpuno prozirne (ili gotovo prozirne) u zatvorenom prostoru i automatski potamne kada su izložene sunčevoj svjetlosti. Drugi izrazi koji se ponekad koriste za fotokromne leće uključuju "leće koje se prilagođavaju svjetlu".

Što su gotove dioptrijske naočale?

Gotove naočale za čitanje se masovno proizvode i najčešće su niske dioptrije – najviše do +3,00. Imajte na umu: one neće ispraviti različite dioptrije oba oka ili astigmatizam. Za mnoge ove će dioptrijske naočale biti u redu za povremeno korištenje i neće nepovratno oštetiti oči. Koje su prednosti i mane gotovih dioptrijskih naočala?

Ocjena članka:

5.00 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci