15 poznatih osoba s očnim bolestima

Dioptrija.hr
15 poznatih osoba s očnim bolestima

Bolest oka češća je nego što mislite. Očna stanja i oštećenje vida ne moraju vas spriječiti da živite svoj život punim plućima. Američka akademija za oftalmologiju predstavlja 15 glumaca, glazbenika, umjetnika i drugih poznatih ljudi koji su postigli uspjeh živeći s kroničnim očnim bolestima.

očnim bolestima

15 poznatih osoba s očnim bolestima:

1. Mila Kunis
“Bila sam slijepa na jedno oko dugi niz godina, a da to nitko nije znao”, rekala je Kunis u intervjuu za Cosmopolitan. Glumica je imala kataraktu na jednom oku uzrokovanu iritisom, potencijalno teškom upalom koja se javlja u prednjem dijelu oka uključujući šarenicu, obojeni dio oka. Uspješna operacija katarakte vratila joj je vid.

Optical Express

2. Claude Monet
Poznati umjetnik poznat po svojim scenskim slikama godinama je imao mrenu. Katarakta je prirodna promjena oka starenjem, koja uzrokuje da leća raste i postaje žuta/smeđa. Simptom katarakte je zamagljen vid i vidljivost boja koje su mutne ili žute boje, za koje neki vjeruju da je utjecalo na njegovu umjetnost. Na kraju je uspješno operirao kataraktu.

3. Ray Charles
Neliječeni glaukom ukrao je vid glazbeniku Rayu Charlesu kao djetetu. U intervjuu je za New Musical Express rekao da sljepoću uopće ne vidi kao nedostatak. Učio je klavir koristeći Brailleov sustav i postao jedan od najpoznatijih blues glazbenika na svijetu.

4. Ella Fitzgerald
Ova nagrađivana jazz pjevačica patila je od uznapredovalog dijabetesa. Bolest ju je dovela do mnogih zdravstvenih komplikacija, uključujući gubitak vida. Dijabetička retinopatija nastaje kada visoka razina šećera u krvi ošteti krvne žile u mrežnici i može dovesti do krvarenja i oteklina unutar očiju.

5. Predsjednik Abraham Lincoln
Šesnaesti predsjednik Sjedinjenih Država imao je strabizam, stanje u kojem oči nisu poravnate i mogu biti okrenute prema unutra ili prema van. Nepravilne oči kod djece mogu dovesti do trajnog lošeg razvoja vida. U Lincolnovom slučaju, njegovo lijevo oko je prirodno bilo više od desnog i zakotrljalo se prema gore kada je bio umoran ili uzbuđen. Rečeno je da su mu oči “divlje kolutale” tijekom strastvene predsjedničke debate 1860. godine.

6. Bono
Pjevač grupe U2 mislio je da ima savršen vid, ali mu je dijagnosticiran glaukom tijekom rutinskog pregleda očiju. Tretmani mu pomažu u održavanju vida. Bono iskustvo služi kao podsjetnik da glaukom ne mora značiti sljepoću; redoviti očni pregledi važni su za ranu dijagnozu, a nastavak liječenja prema uputama oftalmologa najbolji je način očuvanja vida.

7. Stephen King
Poznati pisac horora ima starosnu degeneraciju makule (AMD). Bolest počinje u dijelu mrežnice zvanom makula, što uzrokuje gubitak središnjeg vida. Čimbenici rizika mogu uključivati ​​pušenje, dob, izloženost UV svjetlu i genetiku.

8. Sugar Ray Leonard
Profesionalni boksač Sugar Ray Leonard operirao je oko kako bi popravio djelomično odvojenu mrežnicu. Ozljeda se dogodila nakon što je boksač tijekom borbe pogođen u oko. Leonard se vratio i nakon operacije nastavio boksačku karijeru.

9. Stephen Curry
Profesionalnom košarkašu Stephenu Curryju dijagnosticiran je keratokonus, stanje u kojem se rožnica, prozirni pokrov oka, s vremenom stanji i oblikuje stožac. Progresivna je kroz adolescenciju i ranu odraslu dob. Srećom, podvrgnut je postupku zvanom umrežavanje rožnice, kako bi ojačao svoju rožnicu.

10. Missy Elliott
Graveova bolest je autoimuna bolest štitnjače koja ponekad uzrokuje da oči postanu istaknutije i izbočene, a u teškim oblicima može čak uzrokovati i gubitak vida. Hip-hop glazbenica Missy Elliott iskusila je ovaj simptom vezan za oči, ali je doživjela značajno poboljšanje zahvaljujući redovitim očnim pregledima, medicinskoj pomoći i zdravom načinu života, rekla je za People Magazine.

11. Kristen Bell
Glumica Kristen Bell se kune da na filmu ponekad možete vidjeti kako joj desno oko pomiče – rezultat strabizma. U intervjuu za The Late Late Show, opisala je kako snimateljska ekipa često viče “Wonky”, riječ koja joj daje do znanja da joj desno oko počinje lutati. Bell kaže da je strabizam najuočljiviji kada je umorna.

očnim bolestima

12. Jose Feliciano
Poznat po božićnom klasiku “Feliz Navidad”, glazbenik Jose Feliciano izgubio je vid kao dijete zbog neliječenog glaukoma. U intervjuu za Hawaii Public Radio, Feliciano, koji je gitaru počeo svirati s devet godina, kaže da je zahvalan što se “rodio s vizijom”, čak i bez vida. “Vizija je također ono što osjećate iznutra i to je ono što čini velikog vizionara.”

13. Venus Williams
Poznata tenisačica ima Sjögrenov sindrom, autoimunu bolest koja utječe na tjelesne žlijezde koje proizvode vlagu. To često dovodi do jakog suhog oka što može uzrokovati bol u oku, zamagljen vid, pa čak i dovesti do infekcija. Sada Williams uvijek sa sobom nosi kapi za oči na teren kako bi ublažila nelagodu i poboljšala vid.

14. Larry King
Jedna od najistaknutijih osoba na televiziji, nagrađivani voditelj talk showa Larry King operirao je kataraktu. Katarakta je normalna promjena prirodne leće unutar oka zbog starenja. Na kraju katarakta toliko raste da uzrokuje zamućenje vida i može uzrokovati da boje izgledaju manje svijetle. Operacija katarakte je vrlo sigurna i učinkovita operacija za vraćanje vida. Nakon povlačenja s CNN-a, King nastavlja pisati i pojavljivati ​​se na televiziji zahvaljujući svojoj dobroj viziji.

15. Stevie Wonder
Slavni glazbenik rođen je slijep zbog rijetkog stanja zvanog retinopatija nedonoščadi. Bolest oka može se pojaviti u nedonoščadi i nastaje kada abnormalne krvne žile rastu na mrežnici u stražnjem dijelu oka. Unatoč bolesti, Wonder je jedan od najuspješnijih glazbenika svog vremena. Nosilac je brojnih priznanja, uključujući Gershwinovu nagradu Kongresne knjižnice za popularnu pjesmu koju mu je dodijelio predsjednik Barack Obama.

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci