Konjunktivitis ili upala očne spojnice – uzroci, simptomi i liječenje

Konjunktivitis – što je to i zašto nastaje?

Konjunktiva ili očna spojnica je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu. Konjunktivitis ili upala očne spojnice se javlja u različitim oblicima i varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje oštećenje i odumiranje tkiva.

konjunktivtis

Uzroci konjunktivitisa

Uzroci su različiti i poteškoće se mogu javiti kada je oko izloženo nečistoći, dimu cigarete, smogu i suhom zraku, pri dugotrajnom boravku za računalom i sl. Alergije, infekcije i povezanost s nekim drugim bolestima također mogu biti uzroci konjunktivitisa. Zarazni konjunktivitis uzrokovan je virusima i najčešće se prenosi kontaktom.

Optical Express

Alergijski konjunktivitis spada u vrstu konjunktivitisa koji nisu zarazni. Najčešći uzroci su mu pelud, životinjska dlaka i kozmetika. Postoji i bakterijski konjunktivitis. U posebno osjetljivu skupinu spadaju korisnici kontaktnih leća koji bi, prilikom pojave izrazitog crvenila i upale, odmah trebali skinuti leće i posjetiti liječnika.

Zarazni konjunktivitis uzrokovan je virusima i najčešće se prenosi kontaktom. – dr. Dražen Grgić, Optical Express

❋ Je li konjunktivitis zarazan?

Virusni i bakterijski konjunktivitis je iznimno zarazno stanje. Lako se prenosi neopranim rukama ili dijeljenjem ručnika s nekim tko ima konjunktivitis. Također je moguće zaraziti se putem kašljanja i kihanja.

Djeca koja boluju od konjunktivitisa trebaju ostati kod kuće i ne ići u  školu kratak vremenski period. Alergijski konjunktivitis (sezonskog tipa, od životinjskih dlaka, kozmetike ili parfema) te konjunktivitis uzrokovan raznovrsnim kemikalijama nisu zarazni.

Konjunktivitis – Simptomi i liječenje

Najčešći simptomi konjunktivitisa su:

  •  svrbež,
  • crvenilo,
  • peckanje,
  • osjećaj stranog tijela u oku
  •  natečeni očni kapci.

Za bakterijsku varijantu bolesti karakteristično je pretjerano stvaranje sluzi i iscjedak iz oka koji je žuto-zelene boje. Sekret uzrokuje pogoršanje vida i tokom noći sljepljuje trepavice zbog čega se, nakon buđenja, oči teže otvaraju.

Alergijski konjunktivitis uzrokuje svrbež u očima i očnim kapcima. U nekim slučajevima može doći do suhe upale spojnice što se odnosi na situaciju kada oko ne luči dovoljno suza ili su suze loše kvalitete te površina oka nije dovoljno vlažna. Takva upala stvara osjećaj stranog tijela u oku.

konjunktivitis

► Crvenilo očiju

Crvenilo oka je tipični simptom konjunktivitisa. Konjunktivitis je uobičajena pojava i uglavnom nije ozbiljna te je vrlo malo vjerojatno da će izazvati bilo kakve dugotrajne posljedice ili oštetiti vid ako se uoči i tretira na vrijeme.

► Otečene, crvene vjeđe

Simptomi infekcijskog konjunktivitisa tipično započinju u jednom oku i nastavljaju se na drugo u roku od nekoliko dana. Simptomi alergijskog konjunktivitisa obično uključuju oba oka. Iscjedak iz očnih kapaka je mnogo češći kod bakterijskih i alergijskih oblika konjunktivitisa.

► Suzne oči

Virusni i alergijski konjunktivitis poznat je po tome što uzrokuje više suzenja očiju od ostalih oblika.

► Svrbež ili žarenje

Pretjerani svrbež ili žarenje očiju tipični su simptomi vezani uz konjunktivitis.

► Iscjedak iz oka

Bistar, vodenasti iscjedak iz oka je tipičan za virusni i infekcijski konjunktivitis. Ako je iscjedak obilniji, žućkasto-zelene boje, vjerojatno se radi o bakterijskom tipu.

► Stvrdnute vjeđe

Ako se probudite sa “stisnutim” očima, to može biti uzrokovano nakupljanjem iscjetka iz oka tijekom noći.

► Preosjetljivost na svjetlo

Konjunktivitis može uzrokovati preosjetljivost na svjetlo. Neke od osoba imaju ozbiljnije simptome, kao promjene u vidu, jaku osjetljivost na svjetlo ili jaku bol. U tom slučaju moguće je da se infekcija proširila te je potreban hitan pregled liječnika.

► “Zapinjanje” u oku

Mogli biste osjetiti kao da vam je nešto “zapelo” u oku, kao što bi dijete moglo opisati osjećaj da u oku ima zrno pijeska.

❋ Dijagnoza konjunktivitisa

Liječnik može zaključiti o postojanju konjunktivitisa samo na temelju specifičnih znakova i simptoma. Iako, bilo bi dobro pregledati oči putem lampe namijenjene za pregled. U nekim slučajevima, iscjedak iz oka može se poslati na analizu kako bi se odredio uzrok postojećeg stanja.

❋ Kada je konjunktivitis znak nečeg ozbiljnijeg?

Učestali konjunktivitis može biti uzrok ozbiljne alergije ili infekcije kojoj je potreban drugačiji tretman. Također, moguća je iritacija očnih kapakablefaritis, ili problemi s rožnicom. Rijetko, može biti znak nekih bolesti poput reumatoidnog artritisa, sistemskog lupusa eritematodes ili upalnih crijevnih bolesti, poput ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti. Konjunktivitis je moguć i kod Kawasaki bolesti – rijetke bolesti povezane s groznicom novorođenčadi i male djece.

Upala očnih vjeđa ili blefaritis – kako liječiti upalu?

Liječenje konjunktivitisa ovisi o uzroku, ali uvijek se bolje savjetovati s liječnikom koji će uzeti bris za analizu te odrediti vrstu i stupanj hiperemije spojnice. Poželjno je često treptati, izbjegavati klimatizirane prostore, povremeno odmarati oči držeći ih zatvorenima i štititi ih od sunca, jer su pri osjećaju suhoće oči posebno osjetljive.

konjunktivitis

❋ Liječenje konjunktivitisa

Bakterijski konjunktivitis tretira se antibiotskim kapima, pripravcima ili pilulama kako bi se spriječila infekcija. Za većinu virusnih infekcija ne postoji određen tretman – morate jednostavno pričekati da prođe, što je obično četiri do sedam dana. Alergijski konjunktivitis trebao bi se umanjiti kada se otkloni uzrok alergije te kada se tretira sama alergija. Kemijski konjunktivitis zahtjeva što brže pranje zahvaćenog oka te hitno javljanje liječniku.

❋ Olakšavanje simptoma

Kako biste smanjili bol i uklonili iscjedak uzrokovan bakterijskom ili virusnom upalom, koristite hladne ili tople obloge za oči. Svakako koristite različite ručnike kako biste spriječili prijelaz infekcije s jednog oka na drugo. Također koristite čiste ručnike svaki puta kada ispirete oči. Čistite oči na način da povlačite ručnik od unutrašnjosti prema vanjskom dijelu oka.

❋ Trajanje zaraze

Kad je u pitanju bakterijska infekcija, povratak na posao ili u školu moguć je 24 sata nakon početka korištenja antibiotika. S virusnom upalom oka, zarazni ste sve dok traju simptomi. Svakako se konzultirajte s liječnikom o tome kada se možete vratiti svakodnevnim obvezama.

❋ Sprječavanje širenja zaraze

Ako vaše dijete ima konjunktivitis, izbjegavajte dodirivati područja oko očiju te perite ruke redovito, naročito nakon nanošenja lijekova na to područje. Nikada ne dijelite ručnike, te bacite u pranje ručnik nakon svake uporabe. Mijenjajte ručnike i posteljinu svakodnevno. Dezinficirajte sve površine, uključujući one u kuhinji i kupaoni, kao i ručke na vratima. Bacite svu šminku koju ste koristili za vrijeme infekcije.

Pročitajte sljedeće:
Imate suhe oči? Provjerite radi li se o disfunkciji Meibomove žlijezde!
Zašto su vam suzne oči – uzroci, simptomi i liječenje
Sindrom suhog oka i može li se suhoća očiju liječiti?
Blokirani suzni kanali – uzroci i liječenje
Iritacija očiju – što je uzrokuje i kako je izbjeći?

Ocjena članka:

3.65 / 5 69
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci