Leće u boji - sve što trebate znati o njima

Dioptrija.hr
Leće u boji - sve što trebate znati o njima

Leće u boji mijenjaju vašu prirodu boju očiju, a možete ih nositi svakodnevno ili povremeno za posebne prilike. U nastavku vam donosimo sve što trebate znati o lećama u boji.

leće u boji

Leće u boji mogu biti bez i sa dioptrijom:

  • Kod leća u boji sa dioptrijom, osim što mijenjaju boju vaših očiju one također ispravljaju kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam koji imate
  • Leće u boji bez dioptrije su leće koje se nose jedino iz estetskih razloga. Ona samo mijenja boju vašeg oka te u njoj nema nikakve dioptrije.

Vrste leća u boji

Većina leća u boji dizajnirane su tako da oponašaju prirodnu boju obojenog dijela oka odnosno šarenice. Sredina leće prozirne je boje kako bi mogli normalno vidjeti.

Optical Express

Na tržištu postoje 3 osnovne vrste leća u boji:

  1.  Prozirno obojene leće – namijenjene su za osobe sa nešto svjetlijim šarenicama. Često se koriste kako bi se pojačala prirodna boja očiju.
  2. Neprozirno obojene leće – ove leće nešto su tamnije od prozirno obojenih leća i namijenjene su za osobe koje imaju tamnije šarenice ili žele potpuno promijeniti svoju prirodnu boju očiju. Dolaze u različitim bojama: smeđa, zelena, plava, ljubičasta, boja lješnjaka, siva…
  3. Filmske ili kazališne leće u boji – koriste se samo ako želite jake i posebne efekte  npr. za vrijeme maškara (mačje oči, vampirske oči, svemirske oči…)

Također, moguće je i naručiti leće u boji po mjeri.

Prije nego se odlučite na leće u boji, imajte na umu sljedeće činjenice:

  • iako postoje leće različitih veličina kako bi savršeno pokrile vaše oko, moguće je da prilikom treptanja obojeni dio leće lagano “sklizne” preko zjenice. Prilikom toga, vaš izgled oka može izgledati manje prirodono, pogotovo u slučaju nošenja neprozirno obojenih leća.
  • veličina vaših zjenica konstano se mijenja kako bi se prilagodila uvjetima osvjetljenja pa ponekad, osobito noću, vaša zjenica može biti nešto veća nego što je prozirni (centralni) dio leće. To može dovesti do toga da u tom trenutku nemate čisto savršen vid.

Jesu li leće u boji sigurne?

Leće u boji su sigurne sve dok se pridržavate higijene i pravila rukovanja njima te budite oprezni gdje kupujete leće. Ako se odlučite za leće u boji, obavezno posjetite oftalmologa te provjerite u kakvom su stanju vaše oči te se posavjetujte sa stručnjakom je li to najbolji izbor za vas. Baš kao i obične leće, leće u boji nisu loše za vaše oči ako se držite savjeta oftalmologa. Ako nosite leće samo za posebne prilike, preporučuje se da koristite dnevne leće u boji – one koje nakon jednog nošenja bacate u smeće.

Gdje kupiti leće u boji?

Nikako nemojte kupovati leće u boji u nespecijaliziranim trgovinama. Posebnu pozornost obratite prilikom kupovine leća preko interneta. Svakako prije odluke o nošenju leća u boji posavjetujte se s oftalmologom.

Cijena leća u boji

Cijena leća u boji s dioptrijom koštaju više nego obične leće bez boje, kojima ispravljamo dioptriju. Cijena ovisi o više faktora kao što su proizvođač, materijal leće, jesu li leće s dioptrijom ili bez i slično. Cijena po jednom paru leća kreće se od 90 kuna pa na dalje.

Glasujte u našoj anketi!

Pročitajte još:
Kontaktne leće – najčešće postavljana pitanja
Što kada vam zapne kontaktna leća u oku?
Amebni i infekcijski keratitis – što korisnici kontaktnih leća trebaju znati?

Ocjena članka:

4.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci