Istraživači otkrili tehniku za poboljšanje stanja retinitis pigmentosa

Dioptrija.hr
Istraživači otkrili tehniku za poboljšanje stanja retinitis pigmentosa

Istraživači (University of Louisville) su otkrili način kako revitalizirati receptore u oku (čunjiće) koji su propali kao posljedica retinitis pigmentosa. Grupa istraživača, radeći na eksperimentima sa životinjama otkrila je da je moguće prostor ispod mrežnice ispuniti glukozom te transplantirati zdrave matične stanice štapića u mrežnicu i na taj način obnoviti funkciju čunjića.

Retinitis Pigmentosa (RP) je nasljedna bolest kod koje fotoreceptorske stanice u mrežnici – štapići i čunjići, propadaju tijekom vremena. Fotoreceptori apsorbiraju i pretvaraju svjetlost u električne signale, koji se šalju prema optičkom živcu te prema mozgu. Štapići, koji su smješteni na periferiji mrežnice omogućavaju periferni vid kao i vid pri nižoj razini osvjetljenja. Čunjići, koji su uglavnom locirani u središtu mrežnice omogućavaju percepciju boja i vizualnih detalja.

Kod RP, štapići propadaju prvi, uzrokujući probleme kod perifernog vida i vida u noćnim uvjetima. U kasnijim stadijama počinju propadati i čunjići. Bez funkcionalnih čunjića, pacijenti s RP gube i mogućnost dnevnog vida visoke rezolucije koji je potreban za čitanje, prepoznavanje lica i vožnju.

Optical Express

Nedavna istraživanja pokazala su da kada štapići propadnu, čunjići više ne dobivaju glukozu te ostaju zatočeni u retinalnom pigmentnom epitelu. Bez glukoze, s vremenom propadaju i čunjići.

Istraživači s UofL-a otkrili su da čunjići ostaju u stanju mirovanja jedan period prije nego potpuno propadnu, i ako je moguća dostava glukoze tijekom tog „mirujućeg“ razdoblja, čunjiće je moguće regenerirati. Potrebno je transplantirati matične stanice štapića ispod mrežnice te ubrizgati glukozu direktno u okolno područje.

Ako terapija može prevenirati ili povratiti dio oštećenih čunjića, mnogi pacijenti bi mogli živjeti normalnim životom bez obzira na gubitak perifernog vida i lošu adaptaciju na noćne uvjete.

– sciencedaily.com

Ocjena članka:

4.50 / 5 4
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci