Herpes na oku - simptomi, liječenje i prevencija

Dioptrija.hr
Herpes na oku - simptomi, liječenje i prevencija

Herpes oka, poznat i kao očni herpes ili herpes na oku, predstavlja čestu pojavu koja može recidivirati te ozbiljno utjecati na zdravlje očiju, uključujući upalu i oštećenje rožnice. Ova infekcija može biti uzrokovana nekoliko različitih virusa, od kojih su najčešći varicella-zoster virus (herpes zoster) i herpes simplex tip 1.

Depositphotos 615112666 s

Vrste herpesa na oku

1. Herpes Keratitis

Herpes keratitis je najčešći oblik očnog herpesa, koji se manifestira kao virusna infekcija rožnice. Obično utječe samo na gornji sloj rožnice (epitel) te se uspješno liječi bez trajnih ožiljaka.

2. Stromalni Keratitis

Stromalni keratitis je ozbiljniji oblik infekcije, gdje virus prodire dublje u slojeve rožnice, često rezultirajući ožiljcima i potencijalnim gubitkom vida.

3. Iridociklitis

Iridociklitis je rijedak, ali ozbiljan oblik herpesa na oku koji uzrokuje upalu šarenice i okolnog tkiva. Ovo stanje može dovesti do osjetljivosti na svjetlo, zamagljenog vida i intenzivne boli u oku.

Simptomi herpesa na oku

Simptomi herpesa na oku variraju ovisno o vrsti virusa koji ga uzrokuje. Međutim, neki od zajedničkih simptoma uključuju:

 • Bol u jednom oku
 • Crvenilo i osip na očnim vjeđama i oko očiju
 • Oticanje i zamućenje rožnice
 • Osjećaj prljavštine u oku
 • Bol prilikom gledanja u svjetlost
 • Suze i crvenilo očiju

Depositphotos 312400126 s

Liječenje herpesa na oku

Liječenje herpesa na oku ovisi o ozbiljnosti infekcije i mjestu zahvaćenog tkiva. To može uključivati korištenje antivirusnih lijekova u obliku kapi ili tableta, kao i kortikosteroida za smanjenje upale. U težim slučajevima, može biti potrebna i kirurška intervencija poput transplantacije rožnice.

Važno je napomenuti da je redovito uzimanje propisanih lijekova ključno čak i ako simptomi nestanu, jer neaktivni virus može ponovno postati aktivan u budućnosti.

Prevencija herpesa na oku

Prevencija herpesa na oku uključuje:

 1. Redovite oftalmološke preglede kako bi se rano otkrile eventualne infekcije ili promjene u zdravlju očiju.
 2. Održavanje zdravog imunološkog sustava kroz uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i izbjegavanje stresnih situacija.
 3. Izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta poput ručnika i kozmetike s drugima, kako bi se spriječilo širenje virusa.
 4. Korištenje zaštitnih naočala ili sunčanih naočala kako bi se oči zaštitile od izravnog sunčevog svjetla i oštećenja.

Herpes na oku može biti ozbiljno stanje koje zahtijeva brzu intervenciju i adekvatno liječenje kako bi se spriječilo daljnje oštećenje vida. Redoviti oftalmološki pregledi, pravilna higijena i održavanje zdravog načina života ključni su u prevenciji i kontroli ove infekcije. Ukoliko primijetite bilo kakve simptome herpesa na oku, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć kako bi se spriječile komplikacije i osiguralo brzo ozdravljenje.

Ocjena članka:

3.00 / 5 3
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci