GLEDANJE POD VODOM: utječe li na vid i zdravlje očiju?

Dioptrija.hr
GLEDANJE POD VODOM: utječe li na vid i zdravlje očiju?

Ronjenje je omiljena aktivnost mnogih kada su na moru ili u bazenu, a većina nas je kriva za ne nošenje naočala za gledanje pod vodom. U nastavku članka saznajte šteti li gledanje pod vodom vašim očima i vidu.

gledanje pod vodom

Je li sigurno gledati pod vodom?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o kakvoj se vodi radi, odnosno gledate li pod morem ili u bazenu. No u svakom slučaju, podvodne naočale se uvijek preporučaju jer one štite vaše oči od direktnog izlaganja.

Optical Express

Gledanje pod morem

Iako je morska voda u puno slučajeva ljekovita, za vaše oči može biti upravo suprotno. Većina ljudi može cijeli život gledati pod morem i proći bez ikakvih posljedica. No u morskoj vodi se nalaze mnoge bakterije, posebice ako je u blizini kanalizacijski odvod.

Gledanje pod slatkom vodom

Slatka voda vašim očima može predstavljati iste probleme kao i slana voda, a neki stručnjaci smatraju da je slatka voda čak i štetnija od slane.

Razlog zašto je prirodna slatka voda štetnija za oči od mora je niz bakterija koje se mogu razviti tom okruženju. Jedna od tih bolesti je amebni keratitis koji može dovesti do sljepoće.

Gledanje pod vodom u bazenu

Bazeni možda jesu najčišća opcija za kupanje, no najčišći su samo zbog klora koji ta voda sadrži.

Ako ste ikada gledali ispod vode u bazenu, sigurno se sjećate kako su vas oči lagano pekle nakon što ste izašli van. Tu reakciju, koja kod nekih traje do nekoliko sati, uzrokovao je klor. Preporučamo da nakon izlaska iz bazena odmah isperete oči pitkom vodom.

Ako peckanje ne prestane nakon nekoliko sati, postoji mogućnost da ste u bazenu pokupili nekakvu bakteriju – klor ubija puno toga, no ne sve. U tom slučaju se najbolje obratiti svom liječniku.

ronjenje vid

Utječe li gledanje pod vodom na dioptriju?

Gledanje pod vodom može uzrokovati razne infekcije, no gledanje pod vodom ne može pogoršati vaš vid, odnosno povećati vašu dioptriju. No infekcije koje se mogu dobiti u vodi mogu biti puno problematičnije od povećane dioptrije, stoga se naočale za pod vodu uvijek preporučaju.

Nemojte misliti da vas leće štititi od direktnog dodira s vodom jer će napraviti upravo suprotno. Ako se kupate s lećama, rizik od raznih infekcija znatno se povećava.

Zašto pod vodom vidimo mutno?

Naše se oko sastoji od dvije leće – rožnice s vanjske strane i još jedne leće na stražnjem dijelu oka. Izvan vode, svjetlost se lomi tek kad prođe kroz rožnicu, no kad se voda nađe svjetlosti na putu, lomi se ranije i tako pada na rožnicu. To uzrokuje da pod vodom vidimo mutno.

Pod vodom kristalno čisto možemo vidjeti jedino s naočalama koje su za to namjenjene.

Ocjena članka:

3.50 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci