U neke tvrdnje cijeli život vjerujemo. Donosimo najveće zablude o vidu!

Dioptrija.hr
U neke tvrdnje cijeli život vjerujemo. Donosimo najveće zablude o vidu!

Postoji mnogo nerazumijevanja i raširenih mitova kada se radi o očima. U svijetu u kojem je znanje dostupnije nego ikada, nema razloga da ne znamo o zdravlju očiju. Slijedi nekoliko najraširenijih mitova kada se radi o zdravlju očiju i najveće zablude o vidu:

✘ Korištenje računala oštetit će naše oči

✔ Ova tvrdnja je daleko od istine. Računalo neće oštetiti vaše oči, iako ih korištenje računala svakako isušuje. Pri tome stanju uvelike mogu biti od pomoći kapi za oči i korištenje kratkih odmora.

zablude o vidu
Pexels

Nakon nošenja naočala nećete više moći vidjeti bez njih

✔ Ovo je također pogrešno. Iako vidite bolje uz nošenje naočala, to ne znači da se vaš vid pogoršava bez njih. U svakom slučaju, vaše tijelo prepoznaje je li mu bolje nositi naočale ili ne.

Optical Express

Mrkva je zdrava za vid

✔ Pogrešno. Iako je mrkva bogata vitaminom A koji je važan za dobar vid, samo jedenje mrkve neće učiniti ništa u vezi vašeg vida, na dulje staze.

Transplantacija oka je moguća

✔ Ova tvrdnja je također pogrešna. Iako je transplatacija rožnice moguća, oko je povezano s mozgom putem optičkog živca koji se ne može nadomjestiti.

U redu je plivati s kontaktnim lećama

✔ Pogrešno. Ovim postupkom možete zaraditi ozbiljne infekcije oka.

✘ U redu je nositi bilo koje kontaktne leće

✔ Pogrešno. Nošenje kontaktnih leća koje ne pristaju vašim očima može oštetiti rožnicu.

Oči se s vremenom troše i propadaju

✔ Pogrešno. Možete upotrebljavati oči toliko često koliko je potrebno, sve dok se pravilno brinete o njima – i trajat će cijeli život.

Sve u svemu, postoji mnogo mitova u vezi očiju, a neke zablude o vidu slušamo oduvijek. Prije no što povjerujete u neke od njih, dobro ih proučite ili kontaktirajte oftalmologa.

Ocjena članka:

4.50 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci