Koja je razlika između oftalmologa, optometrista i optičara?

Vaš vid, između mnogih drugih faktora, ovisi i o pravom očnom doktoru kojemu ste se obratili u pravo vrijeme. Oftalmolog, optometrist i optičar igraju važne uloge u brizi oko vašeg vida. Međutim, nivo i vrsta obrazovanja drugačija je za svakog od njih.

Očni doktor –  Oftalmolog

Oftalmolog je doktor medicine, koji se specijalizirao za očne probleme, bolesti i brigu o vidu. Razlikuju se od optometrista i optičara po nivou obrazovanja te po mogućnosti dijagnosticiranja i liječenje. Kao doktori medicine, oftalomolog je licenciran za bavljenje medicinom i kirurgijom. Oftalmolog dijagnosticira i liječi sve očne bolesti i greške, obavlja očne kirurške zahvate te prepisuje naočale i leće za korigiranje vida. Mnogi oftalmolozi bave se i istraživačkim radom na otkrivanju uzroka i lijeka za očne bolesti i poremećaje.

Očni doktor – Optometrist

Optometristi su zdravstveni stručnjaci specijalizirani za primarnu očnu skrb, od pregleda vida, korekcije vida pa do dijagnoze, liječenja i kontroliranja očnih promjena. Optometrist nije doktor medicine, već je završio studij optometrije i specijaliziran je optometriju, što u prvom redu uključuje preglede očiju i testiranje vida, prepisivanje korektivnik leća, dijagnosticiranje određenih očnih anomalija i prepisivanje lijekova za određene očne bolesti.

Očni doktor – Optičar

Optičari su tehničari, specijalizirani za izradu, popravak i prodaju pomagala za vid. Koriste se receptima od oftalmologa i optometrista, međutim, sami ne testiraju vid i ne prepisuju korekciju vida. Optičari ne dijagnosticiraju i ne liječe očne bolesti.

70% popusta na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 190 kn ako se prijavite (inače je 750 kn).

Možda će vas zanimati

Novi članci