Kakve veze smeđe i plave oči imaju s rasizmom? Priča o Jane Elliott

Dioptrija.hr
Kakve veze smeđe i plave oči imaju s rasizmom? Priča o Jane Elliott

Jane Elliott je učiteljica koja je provela poznati eksperiment s djecom, s plavim i smeđim očima, te je pokazala socijalnim psiholozima (i svojim učenicima) utjecaj rasizma na edukaciju te kako se socijalna psihologija može primijeniti na situacijama u stvarnom životu.

Jane Elliott

Jane Elliott

U 1960-ima, Amerika je bila podijeljena. Pokret za prava Afroamerikanaca se proširio zemljom i kako su se Afroamerikanci borili za jednakost, mnogi rasisti su se borili protiv njih.

Optical Express

Usred takvog stanja, Jane Elliott, bjelkinja, učiteljica iz Iowe, promatrala je cijelu situaciju te je odlučila napraviti eksperiment. Cilj eksperimenta bio je promijeniti način na koji bijeli učenici gledaju na rasizam.

Eksperimet s plavim i smeđim očima

Elliott je osmislila eksperiment promjenom dotadašnjih uvjeta u razredu. Plavooka djeca su dobila prednost u razredu. Dobili su više vremena za odmor, više hrane za vrijeme ručka te su sjedila u prednjim redovima i više sudjelovala u nastavi.

Djeca sa smeđim očima su bila prisiljena sjediti u zadnjim redovima na nastavi i bila kažnjavana za isto ponašanje, za koja su djeca s plavim očima prošla nekažnjeno. Čak je i izmislila „znanstvenu“ činjenicu da je pigment koji je odgovoran za plave oči povezan s većom inteligencijom.

Rezultati su bili šokantni. Na kraju dana, djeca s plavim očima su ponižavala djecu sa smeđim očima. Čak su i šutljiva plavooka djeca i djeca s manjim uspjehom bila mnogo bolja u školskim zadacima, dok su glasnija i uspješnija smeđooka djeca bila lošija.

Sljedećeg dana, Elliott je obrnula situaciju. Dogodila se gotovo ista stvar, iako su djeca sa smeđim očima bila manje okrutna prema djeci s plavim očima. Na kraju drugog dana, sve se vratilo u normalu,  a djeca (svi u razredu su bili bijele rase) su naučila što je to rasizam.

Ocjena članka:

2.57 / 5 7
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci