Kako oko vidi? Što je refrakcijska pogreška?

Dioptrija.hr
Kako oko vidi? Što je refrakcijska pogreška?

Refrakcijska pogreška i refrakcija – kako oko vidi?

Refrakcijske pogreške su obično glavni razlog zbog kojeg će osoba potražiti pomoć optometrista ili oftalmologa. No što zapravo znači kada nam se kaže da nam je vid zamagljen iz razloga što imamo refrakcijsku pogrešku?

Optical Express

Pitanja koja trebate postaviti svom oftalmologu

Vidimo svijet oko sebe ovisno o načinu na koji oko lomi svjetlost. Refrakcijska pogreška je optička nesavršenost koja sprječavaju da oko pravilno fokusira svjetlost, uzrokujući zamućen vid. Najčešće refrakcijske pogreške su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizamRefrakcijske pogreške obično mogu biti ispravljenje naočalama, kontaktnim lećama ili trajnom laserskom korekcijom vida.

Kako svjetlost prolazi kroz oko

Kako bismo vidjeli, potrebno je svjetlo. Iako ne razumijemo u potpunosti sva svojstva svjetla, znamo kako svjetlost putuje. Svjetlosna zraka može skrenuti, odbiti se, saviti se; ovisno o tome s kojim materijalom se susreće. Kada svjetlost putuje kroz vodu ili kroz leću, njezina putanja je savinuta, tj. svjetlost se prelama. Određene strukture oka imaju refraktivna svojstva slična vodi ili lećama te mogu slamati svjetlost u određenu točku fokusa koja je odgovorna za bistar vid.  Refrakcije u oku se događaju kada svjetlosne zrake putuju kroz prozirni prednji dio oka – rožnicu. Očne prirodne leće također slamaju svjetlost. Suzni sloj i unutarnje očne tekućine također imaju refrakcijska svojstva.

☻ Kako oko vidi

Proces vida počinje kada zraka svjetlosti koja se reflektira od određenog objekta te putuje kroz optički sistem bude refraktirana i fokusirana na točku oštrog fokusa. Za dobar vid, točka fokusa mora se nalaziti na mrežnici. Mrežnica je unutarnja ovojnica oka koja je smještena na stražnjem dijelu očne jabučice te sadrži fotoreceptore (stanice osjetljive na svjetlost) koje primaju vanjske slike. Te slike zatim putuju putem optičkog živca do mozga. Zjenica oka koja se širi i sakuplja određuje količinu svjetlosti koja će doći do mrežnice. U mračnim uvjetima zjenica se širi, dok se u svijetlim uvjetima sakuplja.

☻ Uzroci refrakcijskih pogrešaka

Sposobnost oka da lomi svjetlost te ju fokusira na određeno mjesto u mrežnici ovisi o 3 primarna faktora:
Sveukupna duljina oka
Zakrivljenost rožnice
Zakrivljenost leća unutar oka

Duljina oka

Ukoliko je oko predugačko, svjetlost se sakuplja prije nego dosegne mrežnicu, uzrokujući kratkovidnost. Ako je oko prekratko, svjetlost nije sakupljena u vremenu dok dolazi do mrežnice, što uzrokuje dalekovidnost.

☻ Zakrivljenost rožnice

Ukoliko rožnica nije savršeno sferična, tada je slika koja dolazi do oka refraktirana ili fokusirana nepravilno, što uzrokuje astigmatizam. Osoba može biti kratkovidna ili dalekovidna, s ili bez prisutnosti astigmatizma.

Zakrivljenost leća

Kada je leća previše zakrivljena u odnosu na dužinu oka i zakrivljenost rožnice, uzrokovat će kratkovidnost. Kada je leća preslabo zakrivljena, rezultat je dalekovidnost.

Ostale pogreške vida, poznate kao aberacije višeg reda su također povezane s načinom kako se svjetlost slama i prolazi kroz očni optički sistem. Ova vrste vidnih pogrešaka, koja može uzrokovati probleme kao što je slaba osjetljivost na kontrast, detektira se novijim tehnologijama poznatima kao metode valne fronte.

☻ Refrakcijska pogreška – detekcija i tretman

Vaš liječnik određuje tip i stupanj refrakcijske pogreške putem testiranja refrakcije.  To se može učiniti kompjuteriziranim instrumentima (automatizirana refrakcija) ili mehaničkim instrumentima (foropter) putem kojih liječnik pregledava leće. Stupanj refrakcije može otkriti više od jednog tipa refrakcijske pogreške. Na primjer, vaš zamagljen vid može biti uzrokovan i kratkovidnošću i astigmatizmom. Liječnik će koristiti rezultate refrakcije kako bi odredio koja dioptrija vam je potrebna. Refrakcija ne daje informacije o propisivanju kontaktnih leća, što zahtjeva pregled za leće. Leće u naočalama i kontaktne leće su proizvedene s preciznom zakrivljenošću kako bi prelamale svjetlost do određenog stupnja, koji je potreban kako bi se ispravila refrakcijska pogreška, te usmjerila svjetlost na oštar fokus na mrežnici. Korekcijske operacije poput LASIK metode ispravljaju refrakcijske pogreške na način da mijenjaju oblik rožnice, kako bi se zrake svjetlosti slamale u ispravnoj točki fokusa.

Pročitajte sljedeće:
Noćno sljepilo – simptomi i liječenje
Kako prepoznati visoki očni tlak?
Kontaktne leće – najčešće postavljana pitanja
Sindrom suhog oka i može li se suhoća očiju liječiti?
Veliki vodič pri odabiru savršenih naočala
Ekstenzije trepavica – mogu li oštetiti naš vid i na što treba paziti?

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci