Alzheimerova bolest – može li se otkriti pregledom očiju?

Današnja napredna medicina otkrila je mogućnost dijagnosticiranja Alzheimerove bolesti kroz samo jedan očni pregled, a ta bi metoda kroz par godina mogla toliko napredovati da bi se mogla primijeniti i u vašoj lokalnoj optici. Takvo rano otkrivanje te teške bolesti, moglo bi spriječiti njen daljnji razvoj i liječiti je uspješnije nego kada se otkrije u kasnijim fazama. Postupak dijagnoze te bolesti mogao bi, uz takav pregled, biti znatno jeftiniji i učinkovitiji. 

Alzheimerova bolest

Rano otkrivanje svake bolesti, pa tako i Alzheimerove, donosi mnogo veće mogućnosti liječenja i zaustavljanja razvoja bolesti. Pravovaljana dijagnostika može doprinijeti i pronalasku nove, učinkovitije terapije za ovu degenerativnu bolest koja, ako se ne tretira dovoljno rano, u najvećem postotku pacijenata završava smrću.

Optical Express

DIjagnostika Alzheimerove bolesti

Današnja dijagnostika Alzheimerove bolesti uključuje mnoge komplicirane pretrage, budući da se radi o teškoj bolesti mozga. Znanstvenici Velike Britanije razvili su neku vrstu očnih kapi koja služi za testiranje prisutnosti te bolesti u organizmu. Samo jednim testom tim kapima, može se otkriti kakve se stanice kriju u mrežnici. Budući da su stanice mrežnice izrazito fotosenzitivne, i budući da je mrežnica povezana izravno s mozgom te šalje elektroimpulse mozgu, zbog čega vidimo sliku, oštećenje tih stanica izravno implicira smrt moždanih stanica. Kapima koje su znanstvenici razvili, a koje pokazuju razlog odumiranja stanica očne mrežnice, gotovo se sa stopostotnom sigurnošću može, čak 20 godina unaprijed, utvrditi razvoj Alzheimerove bolesti. Znanstvenici rade na razvoju iste dijagnostike za rano otkrivanje Parkinsonove bolesti i glaukoma.

Što je glaukom? Saznajte uzroke, simptome i metode liječenja

Pročitajte sljedeće:
Što je glaukom? Saznajte uzroke, simptome i metode liječenja
Što je skijaskopija – određivanje dioptrije pomoću širenja zjenica
Sindrom suhog oka i može li se suhoća očiju liječiti?
Kako se vaše oči mijenjaju s godinama?
Je li laserska korekcija vida trajna?
Plutajuće čestice u očima – uzroci, simptomi i liječenje
Imate sitne bijele točkice oko očiju? Saznajte kako ih se riješiti
Očuvajte svoje oči – donosimo 10 jednostavnih savjeta kako sačuvati vid

 

Ocjena članka:

5 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci