Ječmenac i chalazion – koji su uzroci i razlike?

Ukoliko primijetite kvržicu crvene boje koja se nalazi uz rub očne vjeđe, to je vjerojatno ječmenac ili pak chalazion kao kronični oblik ječmenca.

Iako ječmenac kao bolest nije opasan za vid i neće dovesti do ozbiljnih komplikacija u oku. Ipak vrlo je neugodan, a može biti i vrlo bolan. 

Optical Express

 Iako ječmenac kao bolest nije opasan za vid i neće dovesti do ozbiljnih komplikacija u oku, vrlo je neugodan, a može biti i vrlo bolan. 

Ječmenac i chalazion – upala Meibove žlijezde

Akutna bakterijska infekcija koja uzrokuje stvaranje crvene kvržice ispod ili upravo na očnom kapku zove se ječmenac.

Ukoliko se radi o konstantnoj bolesti, ono implicira upalu Meibomove žlijezde (Chalazion) i naziva se chalazion. Ako se ječmenac pojavi unutar kapka to je stanje unutarnjeg hordeoluma i simptomatičan je za infekciju žlijezda koje se nalaze unutar kapka.

Kroničan oblik ječmenca, chalazion, uzrokovan je začepljenjem žlijezda unutar kapka. Obje bolesti mogu biti posljedica blefaritisa.

U upalnom procesu, kod ječmenca, u nastaloj kvržici se nakuplja gnoj. Ječmenac, koji se vrlo često povuče sam od sebe i traje oko tjedan dana, može biti vrlo bolan za razliku od chalaziona.

Iako se može kroz par mjeseci povući, također bez liječenja, zbog sposobnosti da naraste, chalazion može smetati vidnom polju, što može biti prilično neugodno. 

Stanje oka oftalmolog će utvrditi pregledom instrumentom koji se naziva biomikroskop. Koja je od bolesti zahvatila oko liječnik će utvrditi prema potencijalnoj postojećoj (ječmenac) ili nepostojećoj (chalazion) boli u oku.

Liječenje

Za liječenje se preporuča svakodnevna, višekratna primjena toplih obloga na upalno područje. Zabranjeno je dirati ili tiskati to inficirano područje oka.

Ukoliko je stanje nešto ozbiljnije i ukoliko je bolest uznapredovala, liječnik će pacijentu pripisati antibiotske kapi.

Pročitaj sljedeće:

Bol u oku – što je uzrokuje?

Ocjena članka:

4.71 / 5 7
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci