Dijabetička retinopatija – uzroci, simptomi i liječenje

Dijabetička retinopatija je najčešća bolest oka kod osoba koje imaju dijabetes duže vrijeme – postaje vrlo opasna, ukoliko se ne liječi te se povećava rizik od sljepoće. Rizik od sljepoće je kod dijabetičara viši 10-20 puta nego kod osoba koje ne boluju od dijabetesa.

Rizik od sljepoće je kod dijabetičara viši 10-20 puta nego kod osoba koje ne boluju od dijabetesa.

Dijabetička retinopatija razvija se s godinama te kada se šećer u krvi i krvni tlak ne kontroliraju koliko bi trebali. Sve osobe koje pate od dijabetesa trebale bi napraviti pregled očiju sa širenjem zjenica – skijaskopiju – barem jednom godišnje.

Kada se pojavljuje dijabetička retinopatija?

Dijabetička retinopatija pojavljuja se kada je razina šećera u krvi povećana i utječe na krvne žile mrežnice. U nekim slučajevima te krvne žile će nateći (edem makule) te će se nakupljati tekućina koja istječe iz krvnih žila – to može dovesti do blagog ili težeg gubitka vida.

Optical Express

Tipovi dijabetičke retinopatije

  • Proliferativna retinopatija
  • Neproliferativna retinopatija
  • Dijabetička makulopatija

Simptomi dijabetičke retinopatije

Rani stadij ove bolesti može proći bez ikakvih simptoma i bolova. Vid se neće pogoršati sve dok bolest ne napreduje. Tipični simptomi dijabetičke retinopatije su:

Uzroci dijabetičke retinopatije

Dijabetička retinopatija uzrokovana je dugotrajnim povišenjem razine šećera u krvi. S vremenom, visoka razina šećera u krvi može oslabiti i štetiti male krvne žile unutar mrežnice, što će uzrokovati krvarenje, izljev tekućine iz žila ili čak oticanje mrežnice.

Nakon toga, mrežnica ostaje bez kisika, i abnormalne žile mogu narasti. Održavanje normalne razine šećera u krvi može smanjiti rizik od pojave dijabetičke retinopatije.

Koliki su izgledi da obolite od dijabetičke retinopatije?

Ukoliko se prepoznajete u jednom od ovih znakova, obavezno otiđite oftalmologu:

  • ne kontrolirate razinu šećera u krvi
  • imate proteine u urinu
  • visoki krvi tlak
  • imate dijabetes
  • povišene masnoće u krvi

Prevencija dijabetičke retinopatije

Rizik od razvijanja dijabetičke retinopatije može se smanjiti redovnim pregledom, redovnom kontrolom razine šećera u krvi, redovnom kontrolom masnoća u krvi, redovnom kontrolom dijabetesa te kontrolom ketona u urinu.

Liječenje dijabetičke retinopatije

Metode liječenja dijabetičke retinopatije ne liječe bolest i neće vratiti vid, već samo sprječavaju daljnje komplikacije i napredovanje gubitka vida.

Otkrijte na vrijeme makularnu degeneraciju, dijabetičku retinopatiju, glaukom i ostale bolesti mrežnice i vidnog živca. Prijavite se na OCT pregled u Optical Express, na broj telefona 015625450.

Pročitajte sljedeće:

Očni problemi koje uzrokuje dijabetes!

Ocjena članka:

5 / 5 1

Možda će vas zanimati

Novi članci